5x tips voor een duurzaam huishouden

Wonen door Zita

We weten dat het belangrijk is om duurzaam te leven. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor het milieu. Het is daarom goed om ook je huishouden duurzaam in te richten. Maar, hoe doe je dat eigenlijk. Dat lees je in dit artikel.

Vermijd wegwerpproducten

Zoals je misschien wel weet betalen we steeds meer plastic toeslag. We leven dan ook echt in een wegwerpmaatschappij. Maar, waar het eerder heel normaal was om producten na één keer te gebruiken weg te gooien, wordt dat steeds minder. Een tip is dan ook om wegwerpproducten te vermijden. Gebruik in plaats daarvan bakjes en beker die je hergebruikt.

Gooi niet zomaar spullen weg

Herken je dat: je hebt een product al een tijdje niet meer gebruikt en gooit het maar in de prullenbak. Zonde! Doneer of verkoop het in plaats daarvan. Zo zorg je ervoor dat het product een tweede leven krijgt, terwijl je ook nog een extraatje verdient. Marktplaats en Facebook zijn hier een ideale oplossing voor, of misschien heb je wel een buurt app waar je het verkoopt.

Gebruik duurzame schoonmaakmiddelen

Als je een schoon huis wil, gebruik je schoonmaakmiddelen. Kies hiervoor voor duurzame schoonmaakmiddelen. Veel schoonmaakmiddelen zijn slecht voor het milieu, omdat ze vol zitten met chemicaliën en microplastic. Kies in plaats hiervan voor biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel.

Maak gebruik van duurzame verlichting

Hier denk je misschien niet meteen aan bij een duurzaam huishouden, maar ook de juiste verlichting speelt mee. Kies voor lampen met LED-verlichting. Waarom? Deze lampen gebruiken tot wel 90% minder energie dan traditionele gloeilampen en hebben een langere levensduur. En ook niet geheel onbelangrijk: zet je lichten uit als je de kamer verlaat, zo bespaar je ook weer energie.

Scheid je afval

Tenslotte iets wat zeker meespeelt bij een duurzaam huishouden is het scheiden van je afval. Door je afval te scheiden, zorg je ervoor dat je bijdraagt aan een tweede leven van je afval. Wanneer je afval scheidt, is het veel makkelijker om nieuwe producten te maken van dit afval. Je afval scheiden is heel makkelijk; schaf verschillende prullenbakken en container aan en doe elk afval waar het hoort. Als je duurzaam huishouden wil, is dit zeker het overwegen waard.

Een duurzame levensstijl begint bij jezelf. Met deze tips zorg je voor een duurzaam huishouden bij jou thuis.