Waarom praten we zo graag over onszelf?

Lifestyle door Anjali

Praten over het weer, over de recente gebeurtenissen en over je favoriete serie, we houden van een leuk gesprekje. Maar waar we het allerliefst over praten, zijn wij zelf. Ga maar even na: welke gesprekken heb je vandaag gevoerd? En in hoeveel van die gesorekken begon je over jezelf?

Zestig procent

Over onszelf praten is een beetje verslavend: we kunnen ons er goed door voelen en er komt dopamine vrij. Wanneer we over onszelf praten, verhogen we de hersenactiviteit in de delen van het brein die gelinkt zijn aan motivatie en beloning. We vinden het zelfs zó leuk, dat we gemiddeld zestig procent van de tijd over onszelf praten. Dit stijgt zelfs naar tachtig procent als je sociale media meetelt.

Diepere connecties

In onze gesprekken zijn we snel geneigd een verband met ons eigen leven te leggen, in plaats van betrokken zijn bij het verhaal van een ander. We willen al heel snel laten merken dat we begrijpen wat de ander vertelt, door voorbeelden te noemen van onze eigen ervaringen. Je bent op dat moment zo druk met het bedenken hoe je je in het gesprek kan mengen, dat je vergeet te verdiepen. Om dat te verhelpen kun je bijvoorbeeld doorvragen wanneer iemand iets vertelt. Nieuwsgierigheid en goede vragen helpen je een heel eindje. Op deze manier kom je tot een verbindend gesprek en uiteindelijk een diepere connectie.