De lekkerste winter recepten om mee op te warmen

Food door Maj

De tijd van het jaar is weer aangebroken: het begint vroeg te schemeren, er waait een ijzige wind en je hebt zin in stevige winterkost. Vooral op de koude dagen kan het heerlijk zijn om thuis te komen na een lange dag en een goede winterse maaltijd te kunnen eten. Denk aan stoofpotten, stamppot, lekkere ovenschotels en warme soep. Een jaargetijde die er om vraagt, wat mij betreft. Hier vind je de lekkerste winterse gerechten, die je zeker zullen opwarmen in de koude maanden!

1. Pompoenstamppot met appel en pijnboompitjes

Pompoen past natuurlijk helemaal bij de herfst, dus de perfecte tijd om deze eens uit te proberen!

Dit heb je nodig

  • 1 kleine flespompoen
  • 500 gram aardappelen
  • 1 ui
  • Teentje knoflook
  • 1 appel
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Olijfolie
  • Klontje boter
  • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes
  • Peper en zout
  • 1 rookworst 

Zo maak je de pompoenstamppot

Verwarm de oven voor op 190 graden. Schil de pompoen en snijd hem in blokjes. Verdeel de blokjes pompoen over een bakplaat en besprenkel met olijfolie, tijm, zout en peper. Rooster de pompoen 30 minuten in de oven tot ze mooi gaar zijn. Schil de aardappelen, snijd in blokjes en kook ze gaar voor 15 minuten. Snijd de ui in ringen en pers de knoflook uit, bak beide in een beetje olijfolie tot de ui er glazig uitziet. Schil de appel, snijd die in blokjes en bak dit even met het mengsel mee. Verwarm ondertussen een rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Stamp de aardappelen fijn en voeg een beetje boter toe om het lekker smeuïg te maken. Roer de geroosterde pompoenblokjes, het ui mengsel en de stukjes rookworst door de aardappels. Voeg tot slot de geroosterde pijnboompitjes toe. Yum! Je stamppot is helemaal klaar.

2. Stevige paprikasoep

Een voedende en stevige pan soep om helemaal bij op te warmen!

Dit heb je nodig

  • Drie paprika’s
  • Twee tomaten
  • Twee stengels selderij
  • Bosui
  • 1 eetlepel geroosterde paprikapoeder
  • Chilipeper in ringetjes naar smaak
  • 1 groentebouillonblokje
  • Oregano
  • Peterselie

Als topping:

  • Croutons
  • Feta
  • Bosuiringen

Zo maak je de stevige paprikasoep

Bak de twee stengels selderij samen met de bosui in een braadpan (laat nog een beetje bosui over als topping). Snij de paprika’s en tomaten klein en voeg deze toe in de braadpan en laat dit 5 minuten koken. Voeg vervolgens een eetlepel geroosterde paprikapoeder toe en eventueel wat chilipeperringen. Roer door en voeg daarna de oregano, het groentebouillonblokje en de peterselie toe, samen met een liter water. Laat dit 20 minuten koken en pureer de soep daarna goed. Aftoppen met feta, bosuiringen en croutons. Je verse paprikasoep is nu helemaal ready!

3. De klassieker: boeuf bourguignon

Dit is toch wel een stoofpot die je een keer gemaakt moet hebben. Zo smaakvol en echt heerlijk voor in de wintermaanden. Dit recept is voor twee personen.

Dit heb je nodig

  • 400 gram ribrunderlappen
  • 38 gram ongezouten roomboter
  • 62 gram biologische spekreepjes
  • 0,5 middelgrote ui
  • 150 gram winterpeen
  • 0,5 teenknoflook
  • 0,5 eetlepel tarwebloem
  • 187 ml volle rode wijn
  • 190 ml vleesfond
  • 2.5 gram verse tijm
  • 0,5 gedroogd laurierblaadje
  • 125 gram kastanjechampignons
  • 200 gram sjalotten
  • 5 gram verse platte peterselie

Zo maak je boeuf bourguignon

Dep eerst het vlees droog en snijd deze in stukken van 3 cm. Breng op smaak met peper en zout. Doe vervolgens 15 gram boter in een pan en bak het vlees mooi bruin. Bak daarna de spekreepjes in het achtergebleven bakvet krokant. Laat het bakvet in de pan en haal de spekjes eruit. Nu kun je de ui gaan snipperen, de knoflook pletten en de winterpenen schillen. Snijd de winterpenen vervolgens in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik. Voeg nu wat boter toe aan het bakvet in de pan en fruit hierin de ui, peen en knoflook. Doe de tarwebloem erbij en laat dit goudbruin worden. Voeg nu het vlees, de wijn, fond, takjes tijm en het laurierblaadje toe. Breng aan de kook en laat met deksel 2,5 uur stoven op het laagste vuur. Vergeet niet om af en toe te roeren. Veeg de champignons schoon ondertussen en halveer de sjalotjes. Verhit weer wat boter in de pan en bak de sjalotjes. Bak daarna ook de champignons mooi bruin. Na 2,5 koken haal je de takjes tijm en het laurierblaadje uit de boeuf bourgignon. Voeg nu de spekreepjes, sjalot en champignons toe. Breng het geheel aan de kook voor ongeveer 30 minuten op laag vuur. Snijd de peterselie fijn. Breng op smaak met peper, zout en de peterselie. Het is even werk, maar echt zo ongelofelijk lekker!