Recept: bak de lekkerste pepernoten

Food door Maj

De schappen liggen alweer vol met de lekkerste pepernoten. Toch is het nog leuker (en lekkerder) om pepernoten zelf te maken. Je kunt zelf allerlei smaakjes toevoegen! Wij geven je vast het beste basisrecept voor pepernoten die er is. Bak ze!

Zelfgemaakte pepernoten

Bij de meeste mensen staat dit lekkernij bekend als pepernoten, maar we hebben het eigenlijk over kruidnoten. Pepernoten worden gemaakt van anijs, zijn lichter en hebben een andere vorm. Kruidnoten zijn meer rond en smaken naar speculaas. Eigenlijk het welbekende snoepgoed die de pieten altijd rondstrooien. Iedereen is er wel dol op en zo maak je zelf!

Dit heb je nodig voor je de lekkerste pepernoten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 125 gram ongezouten boter
  • 5 eetlepels volle melk

Zo maak je ze

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. 
  2. Kneed de boter, suiker, speculaaskruiden, bakmeel en het zout goed door elkaar. Vervolgens voeg je beetje bij beetje de melk toe, Maak er een mooi en soepel deeg van.
  3. Snijd het deeg in 4 stukken en maak er 4 lange rollen van van ongeveer 1 centimeter dik.
  4. Snijd de rolletjes nu in stukjes van ongeveer 1 centimeter en rol deze tot balletjes. Leg deze op een bakplaat en druk ze een beetje plat.
  5. Bak de pepernoten in 15 minuten gaar in een voorverwarmde oven.
  6. Even laten afkoelen en je kan genieten van je zelfgemaakte pepernoten.

Lekkernijen tijdens pakjesavond

Lees hier nog meer welke lekkernijen niet mogen onbreken tijdens pakjesavond! Bijvoorbeeld speculaas, deze kruidige smaak past perfect bij het seizoen en is super lekker. Tijdens het sinterklaasfeest kunnen we eindeloos veel lekkernijen op tafel zetten dat speculaas als hoofdingrediënt bevatten. Ook figuurtjes van marsepein zijn eigenlijk ook onmisbaar tijdens het sinterklaasfeest. Wist je dat marsepein een mengsel is van gemalen amandelen en suiker?

Verder eten we chocolade het hele jaar door, maar vooral tijdens de feestdagen! Chocoladeletters, chocolade poppen, chocolade kikkers... Een chocolade lekkernij mag dus niet ontbreken op tafel op 5 december. Last but not least, Taaitaai: je houdt ervan of niet. Het zijn koekjes die qua smaak een beetje vergelijkbaar zijn met speculaaskoekjes, maar ook een anijssmaak hebben. En daarnaast zijn de koekjes taai natuurlijk! Zet ze zo op tafel tijdens het sinterklaasfeest of verwerk ze in heerlijke tiramisu. Hier vind jij het recept voor Sinterklaas tiramisu met taaitaai.

Maak ook zelf het perfecte dessert voor Sinterklaasvond: kruidnoten tiramisu