DIY: zo maak je je eigen mok

Hobby door Esra

Wat is er nou leuker dan uit je eigengemaakte mok drinken? Niets, toch? Alhoewel dat misschien een beetje overdreven is, is een eigen mok maken wel erg leuk. Je kiest helemaal zelf hoe het eruit komt te zien, welke vorm de mok krijgt, welke creaties er op komen en welke kleur de mok krijgt. In dit artikel vertellen wij hoe je je eigen mok maakt van klei én delen wij diverse voorbeelden van de leukste, zelfgemaakte mokken.

Stap 1

Je begint natuurlijk met de aanschaf van de juiste klei. Om een mok te kleien kun je het beste kiezen voor klei met geen of weinig chamotte. Wanneer je de klei in huis hebt, moet je deze eerst zacht maken. Doe er een beetje water bij en kneed het goed.

Stap 2

Op het moment dat de klei zacht en kneedbaar is, kun je beginnen met de klei in de juiste vorm te kneden. Dit kun je op twee manieren doen:

Manier 1

Druk de klein plat tot een mooie plak. Vervolgens heb je een voorwerp nodig dat dezelfde vorm heeft als hoe jij jouw mok wil. Pak bijvoorbeeld een grote theekop. Hier leg je huishoudfolie in, waarna je ook de klei er voorzichtig in legt. Zorg dat de klei overal mooi ligt en werk dit waar nodig bij. Snij de rand netjes af en wrijf hier met een beetje water overheen tot dat het een ronde vorm heeft.

Manier 2

Kneed de klei allereerst in een ronde bal. Vervolgens zet je deze met een harde beweging op een schone en harde ondergrond. De onderkant van de klei is hierdoor recht geworden. Nu ga je bezig met de vorm door het simpelweg te kneden met je handen. Merk je dat het kneden wat stroever gaat? Doe er dan een beetje water bij.

Lees ook: Heerlijke koffie recepten om lekker op te warmen

Stap 3

Wanneer je de tevreden bent met de vorm laat je de klei een aantal uur drogen. In de tussentijd kun je aan de gang met de oortjes van de mok. Snij een stuk uit de overige klei en kneed het oor in een leuke vorm naar keuze.

Stap 4

Na twee uur is de klei al wat harder geworden. Mochten er scheurtjes ontstaan zijn, dan moet je deze eerst maken. Pak een klein stukje klei en duw dit op het scheurtje, wrijf dit er voorzichtig in met water. Vervolgens maak je er leuke vormpjes of creaties in en kneed je het oor voorzichtig aan de mok vast.

Stap 5

Ben je klaar? Dan is het nu tijd om de mok twee dagen aan de kant te zetten. Na deze twee dagen is de klei - als het goed is - zo hard als steen. Als je het leuk vindt, kun je de mok beschilderen. Laat ook dat even opdrogen en voilà: jouw mok is klaar voor gebruik! Geniet nu van de lekkerste herfstdrankjes.

WIl je liever een leuke mok met een foto dan kan je die ook online bestellen. Zo kan je een mok, leuke kalenders, fotoboeken, losse foto's of visitekaartjes maken bij HEMA.

Zie hieronder nog een aantal voorbeelden van zelfgemaakte mokken.