Handige tips voor het maken van een weekmenu

Food door Maj

Weekmenu's zijn super handig om in het vooruit je eten klaar te maken. Zo heb je niet elke dag het probleem dat je niet weet wat je vandaag weer moet gaan koken. Het geeft veel rust en regelmaat. Ook kun je boodschappen in het vooruit doen, waardoor je vaak minder onnodige dingen meeneemt en hierop kunt besparen. Veel voordelen dus! Wij geven je handige tips mee voor het maken van een weekmenu.

1. Weekmenu uitwerken

Probeer een vaste dag in de week een menu uit te werken. Als je vaak buiten de deur eet in het weekend, kun je ook alleen vooruit werken voor de doordeweekse dagen. Plan dit bijvoorbeeld elke zondagavond en ga er even goed voor zitten. Zoek wat leuke recepten bij elkaar en schrijf alle ingrediënten die je nodig hebt op. Houd ook rekening met groenten die sneller over datum gaan, die moet je dus aan het begin van de week eten. Check natuurlijk ook wat je al op voorraad hebt!

2. Planning erbij houden

Houd ook je agenda ernaast, zodat je weet welke avonden je thuis eet en wellicht je partner of kinderen thuis zijn. Zo verspil je minder eten en kun je optijd plannen. Houd ook rekening met bijvoorbeeld sportavonden, eet dan iets makkelijks!

3. Voorraad checken

Bekijk eerst altijd wat je nog in huis hebt en probeer eens dingen op te maken uit je koelkast en voorraadkast. Op basis hiervan kun je gerechten bedenken. Heb je nog tomaten in huis? Maak een lekkere caprese salade. Denk zo vooruit om verspilling te voorkomen.

4. Vaste indeling maken

Als je moeite hebt met elke week een nieuw menu verzinnen, kun je ook elke dag van de week een bepaald soort eten maken. Bijvoorbeeld een dag vis, pasta, vegetarisch. Zo zoek je gewoon gericht naar recepten die passen bij de maaltijd van de dag.

5. Recepten opslaan

Soms heb je een heerlijk recept uitgeprobeerd, maar weet je niet meer hoe je het moet maken. Sla al je favoriete recepten op in een receptenboekje. Als je dan even geen inspiratie hebt, kijk je in het boekje en kies je een recept uit. Ideaal toch?

6. Supermarkt folders 

Bekijk ook eens de supermarkt folders. Wat is er bijvoorbeeld in de actie? Zo kun je budgetvriendelijk boodschappen doen en ook hier weer je boodschappen op aanpassen.

7. Boodschappenlijstje 

Als je het weekmenu hebt samengesteld, kun je een boodschappenlijstje maken. Bekijk natuurlijk wat je al in huis hebt en maak op basis hiervan je lijstje! Hoe handig is dat?