Creëer je eigen vintage jaren '70 interieur

Wonen door Djamila

Tegenwoordig zijn de trends uit de jaren '70 weer helemaal terug in de woonwinkels. De jaren '70 waren de tijd van oranje, bruin en avocado-groen, van plantenhangers van macramé, van zitkuilen, rommelig-opgeruimd en sanseveria's in de vensterbank. Het is ook de tijd waarin mensen voor het eerst inzagen welke invloed de consumptiemaatschappij heeft op de wereld waarin we leven. Dat uitte zich in een hernieuwde aandacht voor de natuur, wat je onder meer terug ziet in de materialen van deze periode.

Wil jij een interieur jaren '70? We vertellen je graag welke elementen daarin niet mogen ontbreken.

Terug naar de natuur

Na de oorlog waren fabrieken blij dat ze weer konden produceren en de bevolking was blij dat ze weer kon kopen. Dat uitte zich in een levendige consumptiemaatschappij. In de jaren '70 begon men echter in te zien welke druk dit op onze aarde legt. Er ontstond een tegenbeweging, waarin mensen zo veel mogelijk zelfvoorzienend wilden worden. Met volkstuintjes bijvoorbeeld, moestuinen of door samen te leven in een commune en alles te delen.

In het interieur kwam de aandacht voor de natuur tot uiting in het gebruik van natuurlijke materialen zoals kurken vloeren, rotan meubelen en kokosmatten. Ook zelf je meubelen maken werd populair. Sinaasappelkistjes werden omgetoverd tot krukjes en bijzettafeltjes, plantenhangers en wandkleden werden zelf gemacrameed en een gordijn werd gehaakt.

Natuurlijke kleuren

De beweging terug naar de natuur zie je ook in de gebruikte kleuren in een jaren '70 interieur. Het oranje van de zonsondergang, bruin van de aarde en groen van de bladeren. Soms werd gekozen voor psychedelische prints als reactie op het modernisme met zijn strakke lijnen, anderen kozen liever voor een uni-kleur.

Meubelen

De meubelen in een jaren '70 hoeven niet bij elkaar te passen. Niet in stijl, noch in kleur. Kenmerkend voor de geproduceerde meubelen in die tijd zijn de afgeronde hoeken, het gebruik van hout en ribfluweel en eenvoudige strakke vormen en kleuren. Ook zijn meubelen vaak groot.

In andere interieurs werd juist gekeken naar wat je bij elkaar kon scharrelen op rommelmarken en in kringloopwinkels. Ook antieke meubelen waren populair, omdat ze duurzaam en uniek zijn. Het interieur kon een bijeengeraapt 'rommeltje' van meubelen zijn, het was zeker gezellig en uniek.

Tegelijk zag je in deze jaren de opkomst van IKEA. Hierdoor kreeg je een tweedeling in soorten interieurs. Daar waar de één koos voor een gezellig bijeengeraapte verzameling, koos de ander voor een uniforme stijl van door IKEA ontworpen meubelen, die overigens in materiaalgebruik en stijl ook inspeelden op de voorliefde voor de natuur.

Accessoires

krateraardewerk, macramé kleedjes, ronde tafellampen, souveniertjes van vakanties, vaasjes, accessoires in een jaren '70 interieur mogen opvallen. Alles is bont gekleurd, al dan niet zelf gemaakt en veelal groter in formaat. Ook planten maken een belangrijk onderdeel uit van een jaren '70 interieur. Denk daarbij aan pannenkoekplanten, vingerplanten en sanseveria's.