Last van droge handen? Zo kom je ervan af

Beauty & Mode door Esra

Droge handen, iedereen heeft er weleens last van. Vooral in de wintermaanden is iedereen voortdurend druk met het smeren van zalfjes. Maar ook tijdens de andere seizoenen kun je er last van krijgen. Het kan heel vervelend zijn en zelfs pijn gaan doen wanneer er wondjes ontstaan. In dit artikel vertellen wij hoe je dit voorkomt en hoe je ervan af kunt komen.

Hoe krijg je droge handen?

Vochttekort is de oorzaak van droge handen. Op een normale huid zit talg en vet, oftewel huidvet. Dit hoort normaal gesproken de verdamping van vocht te reguleren. Dit huidvet bevindt zich tussen de hoorncellen van de huid en zou voor een beschermende laag moeten zorgen. Op het moment dat deze beschermlaag aangetast wordt, kan er veel vocht verdampen en krijg je last van droge handen.

Regelmatig je handen wassen is één van de factoren die de beschermlaag aantast. Ook kunnen verkeerde verzorgingsproducten en het (koude) weer in de wintermaanden hier invloed op hebben. Wanneer je last hebt van eczeem, kan zelfs stress een oorzaak zijn van uitdroging. Tot slot, kunnen er medische redenen achter de droge handen zitten. Twijfel je hierover? Dan kan een bezoekje aan de huisarts natuurlijk nooit kwaad.

Lees ook: Last van droge lippen? Zo kom je er zo snel mogelijk vanaf

Dé oplossingen tegen droge handen

Droge handen gaan vaak gepaard met onder andere jeuk aan de handen, een ruwe huid, vervelling, roodheid en wondjes. Dit is geen fijn gevoel en daarom wil je het graag voorkomen. Om daarvoor te zorgen kun je meerdere dingen doen:

  • Draag handschoenen bij koud weer. En draag plastic handschoenen wanneer je veel in contact komt met water.
  • Was jouw handen met lauw water en neutrale zeep die de handen niet ontvet.
  • Smeer jouw handen regelmatig in met hydraterende crème. Vooral ’s nachts is het slim om je handen extra dik in te smeren. Om de crème te ‘vangen’ zou je er ook nog handschoenen erover heen aan kunnen doen.
  • Heb je last van kloven en scheuren op je handen? Gebruik dan herstellende crème. Tip: masseer ook goed de nagelriemen hiermee in.
  • Scrub regelmatig je handen. Smeer ook daarna je handen in met hydraterende crème.
  • Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in huis goed is, vooral in de wintermaanden is het bij veel mensen vaak erg droog.
  • Wanneer er medische redenen achter zitten, kun je overwegen om medicatie te gebruiken.

Hopelijk krijg jij met behulp van deze tips nooit meer last van droge handen!