Zo richt je in 6 stappen je nieuwe droomhuis in

Wonen door Maj

Een nieuw huis gekocht of gewoon toe aan een ander interieur? In ieder geval... tijd om het huis in te richten! Wat is een ruimtelijke indeling en hoe maak je het huis af met leuke accessoires en decoratie? Welke.nl helpt je op weg met deze 6 stappen naar een prachtig droomhuis!

1. De ruimtes indelen

Begin met het indelen van de ruimtes. Bedenk wat voor kamers je graag wilt: wil je een inloopkast, kantoor, logeerkamer enzovoort. Bepaal nu welke kamer welke functie krijgt. Denk hierbij logisch na en denk ook groot, want je kunt bijvoorbeeld een ook een muur doorbreken of een andere deur ergens inzetten. Ook is het goed om in de woonkamer te kijken, waar je de eethoek en zithoek wilt maken. Als je alles in je hoofd hebt, is het tijd voor de volgende stap.

2. Plattegrond

Tijd om overzicht te creëeren en een plattegrond te maken. Je kunt een 3D-tekening laten maken, maar ook gewoon lekker zelf aan de slag gaan met een schets. Teken alles uit, zodat je een goed beeld hebt van de ruimte en hier straks ook met het inrichten mee aan de slag kan gaan.

3. Licht

Je zult denken dat het onnodig is, maar goed licht kan heel veel doen voor je woning. Maak een lichtplan en bedenk in welke kamer je hoeveel licht nodig hebt. Bekijk wat donkere plekken zijn in huis en wat extra belichting nodig heeft. Dimlampen zijn altijd een goed idee, omdat je hiermee in de avond het wat meer cozy kunt maken en overdag als je bijvoorbeeld aan het werk moet de lampen feller kunt zetten.

4. Maak een moodboard

Het is best moeilijk om de stijl van je huis te bepalen, hier ga je namelijk uiteindelijk alles op aanpassen. Zorg daarom dat je goed van jezelf weet wat je mooi vindt. Het kan helpen om een moodboard te maken, zodat je alles in één overzicht hebt. Dit kun je doen door te knippen en plakken of door een bord op Pinterest aan te maken. Heel handig, want je kunt ook samen met bijvoorbeeld je partner een bord aanmaken en foto's toevoegen.

5. Tijd om je huis in te richten

Nu je alles duidelijk hebt voor jezelf, kun je het huis gaan inrichten. Begin met de vloeren, muren, raambekleding enzovoort. Daarna kun je alle meubels een plaats geven met behulp van de plattegrond. Echt ideaal!

6. Accessoires shoppen

Nu alle meubels een plekje hebben, moet je natuurlijk nog gaan decoreren. Doe wat inspiratie op uit het moodboard en ga gewoon eens lekker een woonwinkel in. Tip: maak foto's van alles wat je hebt gekocht en zet deze in een apart album. Zo heb je overzicht en weet je of alles mooi bij elkaar past.

Bekijk hier ook een aantal handige tips voor het inrichten van je studio!