Zo kweek je de perfecte gemberplant

Hobby door Maj

Gember is een heerlijk ingrediënt om aan verschillende gerechten toe te voegen, door de smoothie te gebruiken of thee van te maken. Het is ook nog eens gezond en super lekker. Hoe fijn zou het zijn om naast kruiden als munt en bieslook, ook je eigen gember te kunnen kweken? Hiervoor hoef je echt geen grote tuin te hebben, je kunt de plant namelijk ook binnen laten groeien en wij leggen je uit hoe.

1. Een goed stuk gember uitzoeken

Ga opzoek naar een goed stuk gember om te stekken. Het beste is een dik stuk gember waar veel knoppen (drie of meer) aan de uiteinden zitten. Zorg ervoor dat die zo min mogelijk ribbels heeft, zo komt die later het beste tot zijn recht.

2. Biologische gember

Het beste kan je kiezen voor biologische gember, want deze is het makkelijkste te stekken. Net als bij aardappelen wordt gember normaal bestraald met groeiremmers en daarom is het belangrijk biologische gember te kopen. Bij jouw thuis is het namelijk belangrijk dat de gember juist wel goed gaat ontkiemen en er een mooie plant ontstaat.

3. Wortelstok snijden

Vervolgens is het de bedoeling dat je de wortelstuk van de gember in stukken gaat snijden. Elk stuk dat 2,5 tot 4 cm breed is en knobbels heeft, kan uitgroeien tot een aparte plant. Zorg ervoor dat ieder stuk gember genoeg ruimte heeft om uit te groeien door ongeveer 20 cm ruimte over te houden. De plantenpot moet dus ruim genoeg zijn, je kunt het beste kiezen voor een horizontale plantenbak.

4. De gemberplant laten groeien

Vul vervolgens de plantenpot met potgrond en plaatse de gember in de pot met de knoppen naar boven gericht. Strooi een klein laagje aarde eroverheen. Vergeet niet om vanaf nu iedere dag de plant een beetje water te geven totdat er blaadjes beginnen te groeien. Het is even geduld hebben, maar als de plant er eenmaal is ga je er ongelofelijk veel plezier van hebben. Heerlijk koken en thee maken met verse gember die je zelf gekweekt hebt, hoe leuk is dat!

Smoothie recept met gember

Om je alvast wat inspiratie mee te geven, delen wij ons favoriete smoothie recept met gember boordevol vitamines. Naast gember, zitten er ook andere superfoods in deze smoothie. Spinazie bijvoorbeeld zorgt voor een stralende huid en beschermt tegen de zon. Daarnaast wordt je huid ook goed soepel door dit drankje en nog een groot voordeel: de boerenkool zorgt ervoor dat de donkere kringen onder je ogen verminderen, ideaal. Mix onderstaande ingrediënten en voeg eventueel nog toe wat jij lekker vindt. Yum!

  • 110 ml water
  • Handje boerenkool
  • Handje spinazie
  • 1 Banaan
  • 1 Appel
  • 1 Peer
  • 2 cm gember
  • 0,5 Citroen