7 tips om gezond te eten en toch geld te besparen

Food door Maj

Gezond eten kan soms wat duurder zijn, maar toch is het belangrijk om dagelijks genoeg vitamines binnen te krijgen. Zelfs als je budget iets beperkter is, kun je gewoon lekker en gezond eten. Wij geven je een aantal tips mee, zodat je voor zo weinig mogelijk geld toch gezond kunt eten! Thank us later.

1. Vooruit plannen 

Bepaal vooraf wat je wilt gaan eten, zo hoef je niet elke keer naar de supermarkt. Als je namelijk vlak voordat je moet koken nog naar de supermarkt gaat, kan je sneller zwichten voor ongezonde producten waar je op dat momenten trek in hebt. Plan dus vooruit wat je wilt gaan eten. Je bespaart hiermee dus tijd en geld, doordat je minder impulsieve aankopen doet. Maak dus gewoon een boodschappenlijstje en het belangrijkste: houd je hier ook aan.

2. Reclamefolders

Je gooit al snel de folders van de supermarkt in de prullenbak. Toch kan het enorm veel geld schelen, als je let op producten die in de reclame zijn. Pas dus ook je eetpatroon aan op producten die in de reclame zijn. Is de zalm bijvoorbeeld in de aanbieding? Eet dan lekker een stukje zalm, deze zijn normaal namelijk best prijzig. Je kunt ook producten uit de aanbieding invriezen, dit zal je echt een hoop geld schelen en je hebt al veel op voorraad!

3. Ga niet altijd voor het duurste merk

Als je in de supermarkt bent, moet je niet alleen rechtvooruit kijken, maar ook eens omhoog of naar beneden. De duurste artikelen staan namelijk vaak op ooghoogte. Vergelijk eens verschillende merken en maak voor jou de keuze bij welk product je een A-merk echt belangrijk vindt en bij welke het niet uitmaakt.

4. Eten invriezen

Als je alleen woont of met je partner, zul je vaak groentes overhouden. Je hoeft deze niet weg te gooien, maar bereid gewoon grotere porties. Vries het overige eten in, zodat je hier later nog van kunt genieten. Zo hoef je niet elke keer voedsel te verspillen en het scheelt ook veel tijd op drukke dagen.

Ook vers fruit kan erg duur zijn, probeer eens ingevroren vruchten. Deze zijn meestal goedkoper, even voedzaam en ook nog lekker door de smoothie!

5. Niet te gemakzuchtig zijn

Wees niet te gemakzuchtig, dit zal een hoop geld schelen. Koop geen voorgesneden groenten en kijk ook eens naar groenten uit de diepvries in plaats van alleen uit blik of vers. Uiteindelijk vind je hier jouw weg in en zal dit je op den duur veel geld besparen.

6. Afwisseling

Vlees en vis kunnen erg prijzig zijn, probeer dus ook eens om gerechten te eten zonder vlees of vis. Maak bijvoorbeeld voor jezelf de keuze dat je drie keer per week vlees of vis eet en vier keer een vegetarisch gerecht. Het vooruit plannen van recepten kan je hier weer goed bij helpen.

7. Producten van het seizoen

Kies voor lokale producten van het seizoen, zo eet je afwisselend en deze producten zijn vaak een stuk goedkoper dan wanneer ze uit verre landen moeten komen. Nog een pluspunt, want ze smaken dan ook veel beter!

Toch ook een keer jezelf trakteren en lekker gezond eten afhalen? Dit zijn de lekkerste gezonde hotspots in Nederland!