Waarom je altijd eerst moet plassen voor een lange autorit

Lifestyle door Chloe

Ken je dat? Je denkt dat je niet hoeft te plassen en stapt de auto in. Na een half uurtje baal je toch dat je niet bent geweest. Balen, maar er is nog een andere reden om voor een lange autorit even te plassen.

Plassen voor een lange autorit

Goed, je zou denken dat het ergst wat er kan gebeueren is dat je even moet stoppen onderweg voor een sanitaire stop. Toch is er nog een veel belangrijke reden om je blaas te legen voor je de auto instapt. Als je een auto ongeluk krijgt, dan heb je met een volle blaas namelijk een veel hogere kans op een blaasruptuur. Oei!

Wat is een blaasruptuur?

Een blaasruptuur is een scheur die ontstaat in de blaas. Deze kan veroorzaakt worden door een trauma, dus bijvoorbeeld een auto ongeluk. Je kan je blaas zien als een soort ballon. Ga je naar het toilet, dan loopt deze leeg. Hou je je plas op, dan blaast hij op. Wanneer je in een ongeluk terechtkomt dan zal de druk van je gordel een blaasruptuur veroorzaken en de kans dat dit gebeurt is veel groter als je een volle blaas hebt.

Niet dodelijk

Nou hoef je niet direct in paniek te raken zodra je naar het toilet moet in de auto. Nou gaan we er sowieso niet vanuit dat je in een ongeluk terechtkomt en daarbij is een blaasruptuur geen dodelijke verwonding. Wel is het heel vervelend omdat er andere coplicaties kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan infecties, nierfalen of sepsis. Voortaan dus altijd even plassen voor je de deur uitgaat!