Handige tips om minder last te krijgen van oorpijn tijdens het vliegen

Life Hacks door Maj

Krijg jij ook zo snel oorpijn tijdens het vliegen? Lees dan deze handige life hacks voordat je op reis gaat. Er zijn namelijk een aantal handige tips om minder snel last te krijgen van oorpijn tijdens het vliegen, want hoe vervelend als je tijdens je welverdiende vakantie last van je oren hebt. Een echte no go. Dus, laat die vliegreis maar komen deze lifehacks!

Oorzaak van de oorpijn tijdens het vliegen

De oorpijn ontstaat doordat de luchtdruk in het vliegtuig stijgt ten opzichte van de normale luchtdruk. Hierdoor is de druk aan de binnenzijde van het trommelvlies hoger dan aan de buitenzijde, wat resulteert in een nare pijn in je oren. Het trommelvlies bolt naar buiten, waardoor je oorpijn krijgt. Vanuit de buis van Eustachius moet de luchtdruk weer terug naar normaal gaan, dit kan soms even duren doordat deze buis een beetje is afgesloten. Bij verkoudheid en griep kunnen de oorklachten nog erger worden, handig dus om preventief te werk te gaan! Wij geven je een aantal tips mee, die je kunt uittesten voordat je op vliegreis gaat.

Tips om minder last te krijgen van oorpijn tijdens het vliegen

1. Oorplugs

Bij veel drogisterijen of apotheken verkopen ze oorplugs speciaal ontwikkeld voor tijdens het vliegen. Ze verminderen de druk op de trommelvliezen en ze zijn voornamelijk belangrijk om in te hebben tijdens het opstijgen en landen. Echt een perfecte tip!

2. Plastic bekertjes

Als je geen oordoppen in de buurt hebt, kun je om twee plastic bekertjes vragen. Hierin doen ze natgemaakte watjes die de druk tegenhouden. Je houdt de bekers dus met de opening tegen je oren aan. Een heel handig trucje, waar je nog in het vliegtuig om kan vragen.

3. Neusspray

Gebruik een uur voor het stijgen en delen neusspray met Xylometazoline, hierdoor krimpen je neusslijmvliezen en komt er minder druk op je oren te staan. Vooral een must als je al verkouden bent!

4. Kauwgom

Een old time favorite: kauwgum kauwen tijdens het vliegen. Hierdoor blijven je kaken in beweging en staat er minder druk op je oren, doordat ze sneller open gaan.

5. De Valsalva manoeuvre

Bij de Valsalva manoeuvre druk je je neus dicht en blaas je lucht richting je neus. Er een ontstaat een overdruk, waardoor je oor open plopt. Begin hier op tijd mee en blijf dit doen gedurende de reis.

Lees hier hoe je jouw huid voorbereid op een lange vlucht.