Deze handige tips helpen tegen aften in je mond

Life Hacks door Maj

Aften zijn kleine grijswitte plekjes in je mond, die heel vervelend kunnen aanvoelen tijdens het eten en drinken. Oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn; het bijten op je wang, een droge mond, stress of verandering in hormonen. Maar nog belangrijker, hoe kom je ervan af? Wij delen een aantal handige tips tegen aften in je mond!

1. Voorzichtig tandenpoetsen

Poets voorzichtig je tanden met een zachte borstel als je last hebt van aften. Dus pak zo nodig een nieuwe, waarbij in ieder geval de haren goed omhoog staan. Zo beschadig je de aften het minst. Zorg voor een goede hygiëne door 2 maal per dag te poetsen en te flossen.

2. Niet pittig eten

Eet geen pittig gekruid eten, dit kan irritatie in je mond geven waardoor de aften alleen maar erger kunnen worden. Probeer zo neutraal mogelijk te eten en ook bepaalde fruitsoorten en chocolade te skippen (hoe moeilijk dat ook is).

3. Geen hard eten 

Vermijd voedsel dat hard is, zoals toast of crackers. Dit heeft vaak scherpe randjes, waar je de aften mee beschadigd.

4. Voorzichtig kauwen

Kauw heel voorzichtig in een rustig tempo. Het is namelijk een heel naar gevoel als je op je wang of tong met de aft bijt tijdens het eten. Eet dus wat slomer dan normaal en let op hoe je kauwt.

5. Geen zure dranken drinken 

Zure dranken zijn een no go als je aften hebt. Vermijd dus frisdranken, sinaasappelsap en andere zure vruchtensappen.

6. Raak de aften niet aan

Raak de aften niet aan met je tong, vingers of tandenborstel. Dit zorgt voor irritatie, waardoor de aften nog langer blijven zitten en niet genezen.

Heb je nou echt heel vaak last van aften? Houd dan een klein dagboekje bij, waarin je beschrijft wanneer de aften zijn ontstaan, weer weggaan en wat je iedere dag drinkt. Zo kan je wellicht ontdekken of er een verband ontstaat met je eetpatroon.