Beginnen met veganistisch eten: 4 essentiële tips

Food door Djamila

Steeds meer mensen overwegen een veganistische levensstijl. Niet alleen om dierenleed tegen te gaan, maar ook om onze aarde te sparen. Het is geen geheim dat het niet goed gaat met ons milieu. Dat er vragen zijn over hoe de wereld eruit zal zien over tientallen jaren. Dat er zorgen zijn over de toekomstige generaties. Nu is dan ook het perfecte moment om de levensstijl om te gooien en om te kiezen voor het veganisme. In de basis is dat ook helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Maar het is natuurlijk wel een overgang. Daarom is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten én hoe je moet beginnen. Met behulp van de volgende vier essentiële tips helpen we je graag op weg.

1. Vegan maaltijdbox 

Als beginnend veganist vind je het misschien nog lastig om gevarieerd te eten. De meeste beginnende veganisten eten enkel de producten die zij veilig achten. Daardoor eten ze te eenzijdig en vinden ze het misschien ook een beetje saai worden. Veganistisch eten hoeft echter helemaal niet saai te zijn. Er is echt ongelooflijk veel mogelijk! Een leuke manier om beter kennis te maken met nieuwe recepten en ingrediënten is door een vegan maaltijdbox aan te schaffen. Hierbij krijg je verschillende recepten en de bijbehorende ingrediënten geleverd.

Dit is niet alleen heel handig om nieuwe producten te leren kennen, maar ook nog eens een slimme manier om minder tijd kwijt te zijn aan boodschappen doen.

2. Wees niet te streng voor jezelf 

Je kunt niet verwachten dat je het van de ene op de andere dag direct goed doet. Zo zijn de meeste veganisten bijvoorbeeld ooit begonnen met vegetarisch eten. Langzaam hebben ze zich meer ingelezen en zijn ze andere dierlijke producten gaan laten vallen. Als jij tot op heden nog nooit vegetarisch of veganistisch hebt gegeten, kun je niet verwachten dat het in één keer vlekkeloos zal verlopen.

Wees dus niet te streng voor jezelf en probeer niet al te grote stappen te nemen. Bouw het rustig op.

3. Ontmoet andere veganisten

Het is best lastig om veganistisch te leven als niemand in je omgeving dit doet. Daarom is het fijn als je soms met gelijkgestemden kunt praten. Gelukkig vind je online eenvoudig community’s van veganisten. Dit is een leuke manier om meerdere veganisten te ontmoeten, tips uit te wisselen en in gesprek te gaan over hedendaagse onderwerpen.

4. Breng extra tijd in de supermarkt door 

Het is tegenwoordig een stuk makkelijker om veganistisch te eten dan pakweg tien jaar terug. Inmiddels is er voor vrijwel elk product wel een veganistisch alternatief te vinden. Misschien is het je alleen nog nooit opgevallen. Begin daarom door wat extra tijd in de supermarkt door te brengen. Kijk goed naar de producten die je kunt vinden en schrijf eventueel alle plantaardige alternatieven op. Zo kun je thuis eenvoudig een gevarieerd veganistisch menu samenstellen.