6 tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe parasol
Een parasol is erg handig als je op een warme zomerdag lekker in de tuin wilt genieten. Maar waar moet je nou allemaal opletten bij het aanschaffen van een nieuwe parasol? Er zijn veel verschillende soorten, kleuren en maten. Het is belangrijk om een doordachte keuze te maken, zodat de parasol lang meegaat en je geen spijt krijgt van je aankoop. Wij geven je vast 6 handige tips mee, thank us later!
1. Soort parasol
Er zijn verschillende soorten parasols, de bekendste waar je uit kan kiezen zijn staande parasols, muurparasols en zweefparasols. Een staande parasol heeft een mast in het midden en zijn vaak relatief licht van gewicht. Ze zijn makkelijk op te bergen en erg handig voor op het balkon of bij een tuintafel. Bij een zweefparasol staat de mast aan de zijkant in plaats van in het midden. Hierdoor heb je meer schaduw met een minder grote parasol, ideaal toch? De muurparasol wordt veelal gebruikt voor op een balkon, omdat het weinig ruimte in beslag neemt en geen voet nodig heeft. Bekijk dus hoeveel ruimte jij hebt voor de parasol en welk soort bij jou geschikt is.
2. Vorm van de parasol
Nu is het tijd om na te denken over de vorm van de parasol. Ga je voor een vierkante of een ronde variant? Deze keuze is voornamelijk gericht op wat jij mooi vindt, maar het is wel goed om rekening te houden met het feit dat een ronde parasol kleinere baleinen heeft. Hierdoor is deze makkelijker is in te klappen boven een tuintafel. Wel kun je met een vierkant model meer schaduw creëren, dus goed om alle voor-en nadelen te overwegen.
3. Materiaal van de parasol
Voor het frame van de parasol zijn de meest gekozen materialen aluminium of hout. Aluminium is licht in gewicht, waardoor je het makkelijk kan verplaatsen. Ook heeft aluminium weinig onderhoud nodig. Toch kiezen sommige mensen voor hout, doordat dit een luxere en warme uitstraling geeft aan de parasol.
4. De parasolvoet
De parasolvoet bepaalt voor een groot deel de stevigheid van de parasol. Hoe zwaarder deze voet is, hoe stabieler deze is. Je kan gaan voor een parasolvoet van graniet of beton bijvoorbeeld. Hoe zwaar de voet moet zijn, hangt af van de grootte van de parasol. Bekijk dus welke parasolvoet past bij jouw parasol, zodat deze stevig genoeg op de grond staat.
5. Afmetingen
Meet hoeveel schaduw je wilt creëren in de tuin of op je balkon, alleen zo weet je hoe groot de afmeting van het doek moet zijn. Haal altijd 50 cm af van de lengte van de parasol, zodat je precies weet hoeveel schaduw deze zal geven. Natuurlijk kan dit altijd iets veranderen door de stand van de zon, maar zo kun je wel een goede inschatting maken.
6. De kleur van de parasol
De kleur van de parasol wordt natuurlijk deels bepaald door je eigen smaak, maar ook is het goed rekening te houden met kleurverloop. Als je een felle of donkere kleur kiest, kan deze eerder verschieten dan een lichte kleur. Goed om te kijken naar de UPF-waarde van het doek en deels je keuze op te baseren. Zo verleng je de levensduur van je parasol, niet geheel onbelangrijk!