Met behulp van deze tips houd je de strijkijzer kalkvrij

Life Hacks door Maj

Niets zo vervelend als kalkaanslag op je strijkijzer. Het blokkeert de stoomgaten en de kalk maakt vlekken op je kleding tijdens het strijken. Iets wat we dus absoluut niet willen en daarom delen wij een aantal handige tips om je strijkijzer helemaal kalkvrij te houden. 

1. Stoomgaten schoonmaken

Er blijft tijdens het strijken veel stof aan de strijkzool kleven, deze resten blokkeren de stoomgaten van het strijkijzer. Hierdoor blijft het water erin staan en ontstaat er kalkvorming. Belangrijk dus om dit goed schoon te houden door stofresten te verwijderen met een zachte spons. Eerst laat je het strijkijzer natuurlijk goed afkoelen en daarna belangrijk om de stof te verwijderen. Als de stoomgaten al zijn verstopt, is het tijd om het strijkijzer te gaan ontkalken.

2. Kalkvrij water

Als je gedestilleerd water gebruikt tijdens het strijken van kleding, ontstaat er minder snel kalkvorming. Dit water is namelijk gezuiverd. Je kan het water kopen in de supermarkt of bij de drogist. Een tip als je echt snel last hebt van kalk op je strijkijzer.

3. Strijken op de juiste temperatuur

Strijk altijd op de goede temperatuur die vermeldt staat in het label van het kledingstuk. Als je te heet strijkt, smelt de stof wat weer blijft plakken aan de strijkzool. Hierdoor verstoppen de stoomgaten en kunnen er weer kalkresten ontstaan. Belangrijk dus om altijd de advies temperatuur op te volgen!

4. Het waterreservoir regelmatig legen

Als je klaar bent met strijken, moet je altijd het waterreservoir legen. Stilstaand water verdampt namelijk langzaam, hierdoor ontstaat kalkafzet. 

5. Ontkalken

Heb je bovenstaande tips opgevolgd en heb je kalkaanslag niet weten te voorkomen? Tijd om te gaan ontkalken! Veel strijkijzers hebben verschillende anti-kalksystemen. Volg dan de adviespagina op die je hebt meegekregen. Als er geen anti-kalksysteem op je strijkijzer zit, kan je onderstaande tips opvolgen.

  1. Leeg eerst het waterreservoir.
  2. Vul het waterreservoir tot de maximale hoeveelheid met water en een scheutje schoonmaakazijn.
  3. Zet het strijkijzer aan op de hoogste stand. Doe dit voor ongeveer 5 minuten en zet hem dan uit.
  4. Nu laat je het strijkijzer nog even staan voor een half uur, zodat het water kan intrekken. 
  5. Maak het waterreservoir en de strijkzool goed schoon met een doek. Je kan de stappen een aantal keren herhalen totdat al de kalk is verdwenen.
  6. Spoel het waterreservoir goed om en maak alles weer droog. Nu is je strijkijzer weer klaar om een tijdje mee vooruit te gaan. Vergeet dus niet om bovenstaande stappen uit te voeren om kalkaanslag te voorkomen.

Lees hier ook hoe je de waterleiding en het koffiezetapparaat moet ontkalken.