Oeps: dit is waarom je niet beter niet met je benen over elkaar moet zitten

Lifestyle door Chloe

Zit jij ook vaak met je benen over elkaar heen? Bijvoorbeeld tijdens je werk of wanneer je aan tafel zit. We snappen dat dit heerlijk comfortabel zit, maar toch kan je beter met beide benen op de grond staan. Dit is namelijk helemaal niet goed als je dit te vaak doet. Hoe dat komt vertellen wij je hier.

Zitten met je benen over elkaar

De kans is groot dat jij tijdens je werk ook geregeld met je benen over elkaar zit. Heerlijk comfortabel, maar niet zo goed voor je lichaam. Er zitten namelijk ook behoorlijk wat nadelen aan deze houding verbonden. Wanneer je zo zit, dan zit je ene heup hoger dan de ander en zitten deze dus niet op één lijn. Daarnaast heeft het ook invloed op de snelheid waarmee het bloed oor je bloedvaten loopt. Dit kan zelfs de kans op bloedstolsels vergroten. En alsof dat dan nog niet genoeg is, kan het ook nog eens een verhoogde bloeddruk veroorzaken. Het bloed hoopt zich namelijk op in je aderen waardoor je hart dit moet tegenwerken.

Houding

Verder heeft deze houding natuurlijk ook invloed op je spieren en je botten. Door vaak met je benen over elkaar te zitten heb je kans op een verkeerde uitlijning van je ruggengraat en schouders. Ditzelfde geldt ook voor je bekken. Dit heeft er ook mee te maken dat je bilspieren slapper worden doordat je langdurig één kant van de spieren strekt. Genoeg reden dus om voortaan beide benen op de grond te zetten.

Zo vaak mag je wel met je benen over elkaar zitten

Goed, met je benen over elkaar zitten is dus niet zo goed voor je gezondheid. Toch is het moeilijk om dit nooit meer te doen. Het zit tenslotte zo comfortabel. Gelukkig kan het geen kwaad om dit af en toe te doen. Zorg alleen dat je genoeg afwisselt en regelmatig een andere houding aanneemt. Daarnaast is te veel stilzitten natuurlijk ook niet goed. Loop dus regelmatig even naar het koffiezetapparaat en maak een kleine wandeling in je lunchpauze.