Voeding om je hormonen in balans te brengen

Life Hacks door Lien

Je hormoonhuishouding in balans brengen is iets wat moeite vergt. Toch is dit de tijd en energie waard: hormonen zijn namelijk van grote invloed op je geest en lichaam. En zijn ze helemaal uit balans, dan kan dat vervelende klachten opleveren. Die willen we natuurlijk vermijden. Lees hieronder wat je kunt doen om ze te herstellen.

Disbalans in hormonen

Als je hormonen écht uit balans zijn, dan merk je dat vanzelf. Zo kunnen er opeens allerlei puistjes ontstaan, ervaar je plotselinge gewichtstoename of extreme vermoeidheid. Gelukkig hebben we zelf veel invloed op onze gezondheid en kunnen we die hormoonhuishouding een handje helpen. Hieronder hebben we een rijtje met essentiële voedingsstofjes voor je op een rijtje gezet. Neem je daar genoeg van, dan zit het meestal wel goed met die hormonen.

Vitamine B6

Vooral als je last hebt van stemmingswisselingen, acne en gewichtstoename kan een extra portie vitamine B6 je enorm goed doen. Je kunt ervoor kiezen om supplementen te slikken, maar een extra handje zonnebloempitten eten verricht ook al wonderen.

Vitamine C

Om je progesteronlevel een boost te geven eet je genoeg vitamine C. Voedingsmiddelen als paprika, spinazie, spruitjes, peultjes, kiwi en zwarte bessen zijn je nieuwe best friend als het om deze vitamine gaat.

Magnesium

Heb je veel last van stress? Dan kan magnesium wellicht helpen. Dit mineraal zorgt ervoor dat je spieren ontspannen. Vandaar dat het soms ook menstruatiepijn verlicht. Dubbel zo fijn, dus. Je vult het aan door genoeg spinazie, chocolade of avocado te eten.

Vezels

Feitje: vezels helpen bij het afvoeren van oestrogeen. En dat is dan weer essentieel om je hormonen in balans te brengen. Vezels zitten eigenlijk in allerlei voedingsproducten, zoals volkorenbrood en diverse groente- en fruitsoorten.

Zink

Dit mineraal heb je nodig om de ovulatie te laten plaatsvinden. Tijdens zo’n ovulatie wordt er progesteron aangemaakt. Zink haal je uit schaaldieren, rood vlees of kip. Ben je vegetarisch? No worries: ook dan kun je genoeg van dit stofje binnenkrijgen, namelijk doorpeulvruchten en noten te eten.

Ook interessant: luie manieren om iedere dag calorieën te verbranden