Waarom de hele dag zitten zo slecht voor je is

Lifestyle door Lien

We weten het wel: de hele dag zitten is ongezond. Thuis ploffen we het liefst lekker op de bank en de meeste onder ons zitten ook nog eens acht uur achter elkaar op hun werk. Deze houding nemen we eigenlijk te veel aan op een dag. Wat zijn de effecten hiervan?

Waarom is zitten slecht voor je?

De negatieve effecten hebben alles te maken met het metabolisme. Je metabolisme wordt ook wel de stofwisseling genoemd. Het is een belangrijke factor voor je lichaamsgewicht en energie. Een gezond metabolisme zorgt voor een goede afbraak van afvalstoffen en aanmaak van bouwstoffen. Zo wordt de voeding die je eet omgezet in energie. Te veel zitten heeft een nadelig effect op de stofwisseling. Het vergroot de kans op overgewicht en problemen rondom cholesterol en bloeddruk. Verder buigt het je wervelkolom, waardoor er druk op je ruggengraat ontstaat en je de ruimte voor je longen beperkt. Hierdoor neem je minder zuurstof op. Dat heeft dan weer een nadelig effect op je concentratievermogen.

De oplossing

Eigenlijk is het heel simpel wat je tegen te veel zitten kunt doen, namelijk staan en bewegen. Schaf een stabureau aan, zodat je al die gezondheidskwaaltjes voorkomt en productiever kunt werken. Of ga vaker staan op andere momenten tijdens de dag. Wat ook enorm helpt is het inplannen van een dagelijks loopmoment. Iedere dag een half uurtje bewegen verricht namelijk al wonderen. Dit zou je tijdens je lunchpauze kunnen doen. Even je hoofd leegmaken en de benen aan het werk zetten. Zo kun je in de middag met frisse energie weer productief aan de slag.

Ook interessant: hoeveel uur slaap is te veel?