Alles wat je wilt weten over ontharen met suikerwax

Beauty & Mode door Lien

Scheren is een snelle en makkelijke manier om te ontharen, maar zorgt niet voor het langdurig weglaten van haargroei. Gelukkig bestaan er nog talloze andere mogelijkheden om haartjes te verwijderen, zoals ontharen met suikerwax. Hieronder vertellen we je alles wat je hierover wilt weten.

Wat is ontharen met suikerwax?

Ontharen met suikerwax wordt ook wel sugaring genoemd en is een oeroude methode om te ontharen. In Oosterse landen wordt het al eeuwenlang toegepast. De laatste paar jaren is het naar het Westen overgewaaid. Het is vergelijkbaar met harsen, maar kent toch wel wat verschillen. Sugaring is namelijk 100% natuurlijk. Er wordt gebruik gemaakt van een pasta die enkel uit organische ingrediënten bestaat, zoals citroensap, suiker en water. Deze pasta hecht zich aan de haren en niet aan de huid zelf. Dat maakt deze methode een veel minder pijnlijke manier van ontharen dan harsen. Hoe lang de haartjes bij sugaring wegblijven kan per persoon verschillen en varieert tussen de drie en acht weken. Wanneer deze weer langzaam teruggroeien krijg je geen stoppels, maar zachte, smalle haartjes die je ook weer gemakkelijk kunt verwijderen. Het langer wegblijven van haargroei en de zachtere haartjes zijn dan ook twee grote voordelen in vergelijking met scheren. Suikerwax is ook nog eens heel goedkoop. Je kunt zo’n pasta zelfs meerdere keren op dezelfde zone gebruiken. Er bestaan allerlei varianten: van kant-en-klare pasta’s tot en met een doe-het-zelf ingrediëntenmix.

Hoe gaat het in z’n werk?

Voordat je gaat waxen is het belangrijk dat je de haartjes twee tot drie weken hebt laten groeien. Ze moeten minimaal een halve centimeter lang zijn. Eventjes van te voren kun je je huid nog scrubben, zodat alle dode huidcellen zijn verwijderd. Zo komen de haartjes al wat losser te zitten en kunnen ze nog makkelijker worden verwijderd. Heb je dit gedaan? Dan is het tijd om te beginnen! Dit is hoe ’t stap voor stap in z’n werk gaat: maak je vingers nat met koud water en neem één bolletje wax in je hand. Trek deze uit elkaar en kneed het weer samen. Doe dit net zo lang totdat het zo soepel als kauwgom wordt. Dan kun je het aanbrengen op je huid. Doe dit in de richting van de haargroei in en druk de pasta vervolgens stevig aan. Dan kun je het er alweer vanaf halen, deze keer tegen de groeirichting in. Je kunt de pasta opnieuw gebruiken door het weer te kneden en op een andere zone te leggen.

Ga jij suikerwax een keer uitproberen?

Ook interessant: hoeveel uur slaap is te veel?