5 tips om thuis actief te gaan sporten

Lifestyle door Maj

Hoe heerlijk het ook is om in de sportschool even al je energie kwijt te kunnen, soms komt het niet altijd even goed uit om dat ritje naar de gym af te leggen. Als je dan toch in beweging wilt blijven is thuis sporten een heel goed alternatief. De vraag is alleen: hoe houd je jezelf nou gemotiveerd en wat heb je allemaal nodig? Wij geven je 5 tips mee om thuis actief te gaan sporten, let's go!

1. Download een app of zoek een leuke workout

Online zijn talloze sportlessen en workouts te vinden. Het is vooral belangrijk dat je plezier beleeft tijdens het sporten en zin hebt om aan de slag te gaan door een leuke workout te volgen. Scrol eens op YouTube of download een handige app. Die laatste werkt motiverend, doordat veel apps een coach hebben die aftellen en je aanmoedigen. Ook kan je hier meteen een niveau aanklikken, zoals beginner of ervaren sporten. Start met een warming up en eindig met een stretch of cool down om je spieren rustig op te warmen. Verder kan je kiezen voor verschillende soorten lessen, zoals aerobics, BBB, full body workout, dance, cardio enzovoort. Door te kiezen wat jij leuk vindt om te doen, maak je het sporten een stukje leuker. 

2. Plan je sportsessie op tijd in

Thuis sporten is iets wat je makkelijk gaat uitstellen. Je voelt geen druk en het is erg laagdrempelig, waardoor je snel afhaakt. Probeer een workout op tijd in te plannen en zelfs in je agenda te zetten. Stel je doel is 3 keer in de week sporten. Dan plan je dit tijdig in je agenda, zodat je echt die momenten vrij houdt voor het sporten. Probeer ook eens in de ochtend te sporten, dit zorgt ervoor dat je minder redenen hebt om smoesjes voor jezelf te verzinnen dan in de avond wanneer er van alles tussenkomt. 

3. Koop een aantal belangrijke fitness accessoires

Je hebt niet per se spullen nodig om te beginnen met thuis workouts, maar het kan wel motiverend werken. Het ligt aan de training welke spullen je nodig hebt, maar een yogamatje is altijd fijn om je workouts te doen op de grond. Verder kan je als je meer krachttraining wilt doen wat gewichten aanschaffen, zoal een dumbbell set of een kettlebell. Ook weerstandsbanden voor je bovenbenen zijn ideaal bij squats. 

4. Stel een doel voor jezelf

Probeer het sporten wat concreter te maken door doelen te stellen voor jezelf. Houd bijvoorbeeld een tijd bij hoe lang je wilt gaan sporten, zodat je niet al na 10 minuutjes ermee ophoudt. Verder kan je ook een schema opstellen met de workouts die jij graag wilt doen die dag. Zo maak je het minder makkelijk voor jezelf om er één over te slaan, doordat je schema dan door de war gaat. Kijk naar wat jij wilt bereiken en waar jij naartoe wilt werken door doelen te stellen. 

5. Maak het leuk

Niet geheel onbelangrijk: maak het sporten leuk voor jezelf. Zet een lekker muziekje op, pak je bidon erbij en trek een sportoutfit aan. Doe net alsof je in de sportschool staat, dit kan motiverend werken. Trakteer jezelf naderhand op een smoothie of een proteïne shake en vergeet vooral niet vooraf te bedenken hoe lekker je jezelf gaat voelen na deze workout. De beste beloning die er is!