Voor kersverse mama's: welke luiers en zoogcompressen zijn het fijnst?
Je bent net moeder geworden en er komt van alles op je af: een hele berg keuzes en verantwoordelijkheden. Doe ik het wel goed? Weke producten kan ik het beste gebruiken? Dat zijn vragen die misschien wel in je hoofd rondspoken. Hieronder hebben we een paar tips voor je op een rijtje gezet.
Wegwerp-zoogcompresse of wasbare zoogcompressen?
Waarschijnlijk heb je al eens van zoogcompressen gehoord. Deze worden ook wel borstvoedigspads of borstcompressen genoemd en zijn handig om te gebruiken als je borstvoeding geeft. Ze vangen namelijk lekkages van melk op en zorgen ervoor dat je niet opeens met een nat shirt rondloopt. Zo voel je je comfortabel en schoon gedurende de dag.
De pads zijn meestal tussen de 8 en 14 centimeter groot. Je gebruikt ze door ze in je bh-cups te stoppen. Meestal hebben ze een absorberende kant en een waterdichte kant. Stop deze daarom op de goede manier in je bh!
Er zijn twee verschillende soorten: wegwerp-zoogcompressen en wasbare zoogcompressen. De wegwerpvariant gooi je na gebruik weg. Deze schaf je dus steeds opnieuw aan en hoef je niet te wassen. Vaak zijn deze wat goedkoper per stuk, maar uiteindelijk is deze optie het duurst doordat je de compressen steeds opnieuw aanschaft. Sommige wegwerp-compressen hebben een plakstrip die ervoor zorgt dat ze goed blijven zitten.
Dan is er nog de wasbare variant. Deze optie is beter voor je portemonnee, want je hoeft de zoogcompressen niet telkens opnieuw te kopen. Wel kan het zo zijn dat de wasbare compressen wat minder melk opnemen. Vaak zijn ze gemaakt van stof, zoals katoen. Beide varianten zijn prima om te gebruiken. Kies wat voor jou het fijnst is.
Nog een tip: aan het einde van je zwangerschap kunnen je borsten al lekken. Dit komt doordat de melkproducerende cellen vanaf 22 weken al actief worden. Het kan daarom fijn zijn om op tijd zoogcompressen in huis te halen.
Wegwerpluiers of wasbare luiers?
Misschien twijfel je over welke soort luiers je nou wilt gebruiken: wegwerpluiers of wasbare luiers. Eigenlijk hebben deze in grote lijnen dezelfde voor- en nadelen als de compressen.
De wegwerpluiers zijn wat minder fijn voor je portemonnee. De uitgaven aan deze producten kunnen flink oplopen. Wel hebben deze als voordeel dat ze vaak veel meer absorberen.
De wasbare luiers zorgen ervoor dat je je nooit druk hoeft te maken of je nog wel genoeg luiers in huis hebt. Hier bestaan veel verschillende soorten van, zoals all-in-one luiers, pocketluiers en voorgevormde luiers. Bij het aanschaffen van zo’n wasbare variant kun je het beste kijken naar de lekgevoeligheid en het absorptievermogen. Zo weet je zeker dat het product doet wat het moet doen.