Zo verwijder je vervelende vlekken uit je tapijt

Life Hacks door Maj

Tapijten krijgen heel wat te voorduren: vieze schoenen, geknoei met eten, rode wijn... Toch is het logisch dat er vlekken opkomen, want er wordt ook geleefd in huis. Maar af en toe is het wel lekker om je tapijt een grote schoonmaakbeurt te geven, vooral nu de lente er weer aankomt. Wij zetten voor jou alle stappen op een rij, zodat jij aan de slag kan met het reinigen van je tapijt.

1. Het tapijt stofzuigen

Allereerst is het belangrijk om je tapijt een de onder- en bovenkant even grondig te stofzuigen. Vergeet ook niet om het tapijt even weg te schuiven en eronder te stofzuigen. Als het kleed niet te zwaar is, kan je hem ook buiten uitkloppen. Nu is al het vuil weg en is het tapijt stofvrij. 

2. Vlekken verwijderen

Probeer vlekken in je tapijt altijd meteen te verwijderen, zodat de vlek niet in het tapijt trekt. Begin met de vlek nat te maken en dep het vuil weg met een droog doek. Als de vlek nog steeds niet wil verdwijnen kan je lauw water met afwasmiddel mengen en dit deppen op de vlek. Heb je met een vetvlek te maken? Meng dan 1/2 lauw water met 1/2 azijn en voeg daar enkele druppels afwasmiddel aan toe. Dep met een doekje op de vlek en vergeet niet daarna nog te deppen met alleen water.

3. Geurtjes verwijderen

Azijn- of citroenwater kan helpen om geurtjes te verwijderen. Sproei een paar druppeltjes over de vlek en laat dit inwerken voor een frisse geur. Je kan ook een roomspray gebruiken, heerlijk om je huiskamer lekker te laten ruiken!

4. Drogen

Als laatste is het belangrijk om je tapijt goed te laten drogen. Op een mooie dag kan je het tapijt buiten laten drogen in de schaduw, zodat hij niet verkleurd. Snel zul je zien dat je tapijt weer straalt en lekker fris ruikt.