Begin de dag goed: dit zijn de lekkerste havermout recepten

Food door Maj

Havermout is een goed begin van de dag, het is namelijk een voedend, gezond en eenvoudig te maken ontbijt. Je kunt er talloze kanten mee op en veel verschillende gerechten proberen. Van pannenkoekjes tot aan een smoothie, alles is mogelijk! Eén ding is zeker: havermout recepten zijn nooit saai. Wij delen de lekkerste recepten met jullie, zodat ook jij vandaag nog dat lekkere ontbijtje kan klaarmaken. 

1. Havermout banaan pannenkoekjes

Ingrediënten voor 12 pannenkoekjes:

  • 100 ml (soja) melk
  • 2 bananen
  • 2 eieren
  • 75 gr havermout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel agavesiroop of honing
  • Snufje kaneel
  • Snufje zout
  • Klontje roomboter of olijfolie

Een heerlijk en voedend recept die je kan eten als ontbijt of lunch. Maak eerst de havermout fijn door dit in de keukenmachine fijn te malen. Daarna kan je de bananen, eieren, kaneel, zout, agavesiroop en bakpoeder toevoegen en dit met elkaar mixen. Voeg als laatste de melk toe en mix dit weer tot een glad beslag. Nu is het tijd om de pannenkoekjes te gaan bakken. Beetje boter of olijfolie in de pan en schep het beslag in de pan in de vorm van een kleine ronde pannenkoek. Bak ze mooi goudbruin aan beiden kant en als laatste stap kan je ze serveren met vers fruit of wat agavesiroop. Smullen!

2. Ontbijt smoothie met havermout

Ingrediënten voor 1 smoothie:

  • 6 aardbeien
  • 150 gr ananas blokjes of mango
  • 200 ml (plantaardige)melk
  • 75 gr havermout
  • 2 eetlepels lijnzaad

Met deze smoothie zul jij lang een verzadigd gevoel hebben door de toevoeging van havermout en lijnzaad, waardoor je minder gaat snacken. De smoothie is ook nog eens heerlijk, dus dubbel feest! Voeg alle ingrediënten bij elkaar en gebruik een blender om alles tot een glad geheel te mixen. Serveer in een glas met eventueel een rietje en je ontbijtmomentje kan beginnen.

3. Baked oats

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 1 banaan
  • 40 gr havermeel 
  • 1 ei
  • 20 ml (plantaardige)melk
  • Pure chocolade
  • 0.5 eetlepel maple syrup of honing
  • 1 theelepel bakpoeder

Dit recept is heel makkelijk te maken en mega lekker. Verwarm eerst de oven voor op 185 graden en mix de havermoutvlokken tot havermoutmeel. Prak vervolgens de banaan en meng dit met een ei, de melk en de siroop. Roer daarna het havermeel en bakpoeder er door. Doe dit beslag in een ovenbestendig schaaltje, sprenkel er wat pure chocolade overheen en bak voor 20 minuten in de oven. Ook een geweldig recept als je even cravings hebt naar iets zoets.