Dit kan je doen tegen een opgeblazen gevoel of opgezette buik

Life Hacks door Maj

Heb je last van een opgeblazen gevoel of een opgezette buik? Dit kan verschillende oorzaken hebben, toch kunnen sommige kleine aanpassingen in je levensstijl goed helpen en wellicht werken voor jou. Probeer eens onderstaande tips uit en wie weet heb jij snel minder last van een opgeblazen gevoel. 

1. Eet niet te snel

Probeer vooral niet te snel te eten en kauw goed op je eten. Als je dit niet doet, komt er meer lucht in je buik. Ook lege darmen kunnen zorgen voor gasvorming in de buik, dus zorg ervoor dat je goed bijhoudt wanneer je eet en sla geen maaltijden over.

2. Drink voldoende water

Het drinken van water is erg belangrijk. Houd 1,5 tot 2 liter per dag aan en je spijsvertering zal verbeteren. Probeer koolzuurhoudende dranken te verminderen en meer water te drinken. Ook dranken als muntthee en gemberthee zijn goed voor de spijsvertering van de darmen.

3. Probeer elke dag te bewegen

Beweeg elke dag zo ongeveer twintig minuten. Je vermindert op deze manier de spanning in je lichaam en je stimuleert een goede werking van het verteringsproces. Een klein rondje wandelen is eigenlijk al voldoende!

4. Eet genoeg vezels 

Een vezelrijk dieet werkt bevorderlijk voor een goede stoelgang. Zo voorkom je een opgeblazen gevoel, dus een goede tip om op te letten als je last hebt van je buik.

5. Verminder bepaalde producten

Bepaalde producten zijn niet altijd goed voor je darmen. Probeer je cafeïne-inname te verminderen en minder suiker te eten. Hierdoor kan je namelijk buikpijn en darmproblemen krijgen. Ook heel vet eten kan niet erg prettig zijn voor de maag. Af en toe iets lekkers moet natuurlijk kunnen, maar let erop dat je een beetje balans houdt.

6. Deze producten doen veel goeds voor je buik

Dan heb je ook nog producten die juist heel veel goeds doen voor je buik. Venkelzaden bijvoorbeeld werken goed voor je spijsvertering.  Je kunt ze toevoegen tijdens het koken of er een thee van maken. Peterselie is ook een aanbevolen kruid om te gebruiken tijdens het koken, vooral voor als je te veel vocht vasthoudt. Verder zijn ananas en papaja goede exotische vruchten om de ochtend mee te starten of in een smoothie te verwerken. 

Als je vaker last hebt van een opgeblazen gevoel is het goed om contact op te nemen met een diëtist, die je verder kan helpen met het behandelen en voorkomen van een opgezette buik.