5 tips om je bank langer mooi te houden

Wonen door Maj

Het liefst willen we allemaal dat een mooie zitbank zo lang mogelijk meegaat. Om dit te laten lukken is het belangrijk om je bank zo goed mogelijk te verzorgen. Een bank krijgt namelijk vrij veel te voorduren en is een groot onderdeel van je interieur, dus wel zo fijn als deze er verzorgd bij staat. Wij geven je vast 5 tips mee om langer plezier te beleven van je bank.

1. Wekelijks onderhoud

Het bijhouden van de bank schoonmaken is een belangrijke tip. Ga met een stofdoek over je bankstel en wrijf zachtjes in dezelfde richting als de haren. De spleten tussen de kussens kunnen worden schoongemaakt met een stofzuiger, hier blijft namelijk veel vuiligheid in zitten. Als je een vlek op je bank hebt gemaakt moet je zo snel mogelijk deppen met een vochtige stofdoek, probeer dit heel voorzichtig te doen zodat de stof niet beschadigd. Probeer ook op te passen met het dragen van kleding met metalen ritsen, knopen of harde details die de bank kapot kunnen maken. Een tip om de bank zo min mogelijk te beschadigen is om op een sierkussen gaan zitten als je kleding draagt met metalen details. 

2. Kussens opschudden 

Een bank past zich aan naar jouw lichaam. Zit heel lekker, maar oogt wat minder mooi en daarom is het goed om de kussens op te schudden. Dit kan je doen door de buitenbekleding eraf te halen en het kussen op te schudden of door met je hand over het oppervlak te wrijven zodat de plooien verdwijnen.

3. Zonlicht en verwarming

Pas op met zonlicht, want dit kan ervoor zorgen dat je bank gaat verkleuren. De ene stof verkleurt sneller dan de andere, maar toch is het goed om als de zon fel naar binnen schijnt de ramen te bedekken met raambekelding. Ook de verwarming is een boosdoener, want een leren bank kan namelijk gaan uitdrogen. Probeer hier dus op te letten tijdens het plaatsen van het bankstel of vraag van tevoren bij aankoop hoe goed de bank ertegen kan.

4. Materiaal van de bank onderhouden

Er gelden veel onderhoudsregels voor verschillende materialen. Een leren bank kan je bijvoorbeeld behandelen met onderhoudsmiddel voor leer om de stof soepel te houden. Gebruik ook alleen schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor leer. Stoffen banken kan je wel schoonmaken met een licht sopje, maar probeer ook hier goed mee op te passen. Op lange termijn kan dit schadelijk zijn, dus vraag welke middelen er zijn die geschikt zijn voor jouw bank. Je kan er ook voor kiezen om je bank te beschermen tegen vlekken met een impregneerspray. Je kan dit zelf aanbrengen of gaan voor een professionele behandeling. 

5. Kussens verwisselen 

Het is beter voor je bank om af en toe van plaats te wisselen, zodat de vulling niet dunner wordt op bepaalde plekken dan op andere. Daarnaast kan je ook alle kussens van de bank afhalen en deze verplaatsen naar een ander gedeelte van de bank. Probeer dit eens in de twee weken te doen, zodat je mogelijke drukplekken voorkomt. Spijtig van je favoriete zitplekje, maar wel bevordelijk voor de uitstraling van je bank!