Waarom het flossen van je tanden zo belangrijk is

Lifestyle door Zora

Is het flossen van jouw tanden onderdeel van jouw dagelijkse routine? Voor een goede mondhygiëne is het een must. Wij vertellen je wat de voordelen zijn van het gebruik van flosdraad en hoe jij het kan gebruiken.

Voordelen van het gebruik van flosdraad

 • Het gebruik van flosdraad vermindert de hoeveelheid bacteriën die zowel tandvleesaandoeningen als gaatjes veroorzaken aanzienlijk.
 • Verwijdert voedselresten die achterblijven tussen onze tanden, onder het tandvlees en die bacteriële tandplak vormen.  
 • In tegenstelling tot de tandenborstel reinigt flosdraad gebieden waar de borstel niet kan komen, daarom is het gebruik ervan belangrijk.
 • Voor een goed gebruik van flosdraad is oefening vereist, daarom is het goed om er een gewoonte van te maken en het elke dag te doen.
 • Dagelijks gebruik wordt ook aanbevolen om bacteriële tandplak die zich dagelijks vormt te verwijderen, altijd om gaatjes en tandvleesaandoeningen te voorkomen.
 • Door flosdraad te gebruiken in combinatie met de tandenborstel kunnen ziektes als halitose (slechte adem), tandvleesontstekingen en gaatjes worden voorkomen.
 • Het is belangrijk om de oefening geleidelijk aan te leren en dit voorzichtig te doen om het tandvlees niet te beschadigen of te slijten.

Zo gebruik je flosdraad

 1. Neem ongeveer 40 tot 45 cm flosdraad uit en knip het af, wikkel het grootste deel van elke extremiteit rond de vingers (ring of midden) van elke hand en laat ongeveer 3 tot 5 cm flosdraad tussen de tanden door.
 2. Gebruik duim en wijsvinger om spanning te geven. Beweeg vervolgens de draad op en neer en wrijf over de rand van elke tand om bacteriële tandplak en voedselresten te verwijderen.
 3. Indien mogelijk reikt het zo laag als de tandvleesrand om het tandvleesweefsel niet te snijden of beschadigen.
 4. Neem een nieuw stukje flosdraad bij elke tand die jij flost.
 5. Bij het verwijderen van flosdraad moet je dit op dezelfde manier van achteren naar voren verwijderen.

Voor een goede mondhygiëne wordt het aangeraden om het minimaal twee keer per dag te doen en vooral voor het slapen gaan.