Upcycle jouw favoriete kledingitems met deze handige tips

Beauty & Mode door Maj

Heb jij een aantal kledingstukken in je kast die je niet graag meer draagt, kapot zijn of ben je gewoon toe aan iets anders? Probeer dan eens om je kleding te upcyclen, wel zo duurzaam en leuk om je items weer met plezier verder te kunnen dragen. Geef je eigen touch aan een kleding stuk en upcycle jouw items met deze handige tips.

1. Patches

Niets is zo zonde om een kledingstuk meteen weg te gooien als er iets mis mee is. Wees creatief en geef je favoriete kledingstuk een eigen draai. Mooi meegenomen, want zo bespaar je ook weer wat geld in je portemonnee. Een optie is om een gat of vlek te bedekken met patches. Naai een toffe patch op je trui of lijm er één over een gat in je kapotte jas. Verder kan je ook kleding repareren volgens de Japanse patchwork-techniek Boro. Naai bijvoorbeeld een stuk denim over een scheur in je jeans voor een stoere look. Reparatie mag volgens deze techniek namelijk gezien worden en is juist een statement. Je mag dus helemaal losgaan in je creativiteit!

2. Remixed

We zien het elk seizoen meer terugkomen: color blocking. Ga aan de slag met twee oude kledingstukken en combineer deze met elkaar voor nieuwe kleurencombinaties. Pak die schaar en naaimachine er dus maar bij voor een heel verrassend resultaat.

3. Crop je kleding

Soms heb je zin om een eigen draai geven aan een kledingstuk om het helemaal naar jouw wensen te maken. Je kan er voor kiezen om een lang T-shirt cropped te maken en hem net even wat meer spice te geven. Knip het onderste gedeelte af met een kleermakersschaar en werk de randjes netjes af. Je kan natuurlijk ook de zoom gerafeld houden voor een stoer effect, het is net voor welke look jij wil gaan.

4. Verven

Back to the nineties, tie-dye je kleding! Heel leuk om items die je niet meer draagt een nieuw leven te geven door middel van deze verf techniek. Ook handig om eventuele vlekken te verdoezelen. Bind delen van de stof bij elkaar met elastiekjes en verf de stof in de door jouw gekozen kleuren, even uitwassen en klaar! Naast de tie-dye techniek kan je ervoor kiezen om het kledingstuk effen in één kleur te verven. It's up to you!