Welke traplift is geschikt voor in ons huis?

Wonen door Djamila

Nu de aanschaf van een traplift noodzakelijk is, vragen jullie je af: welk model is geschikt voor in ons huis? De keuzemogelijkheden zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals de vorm van de trap. En welke ideeën hebben jullie zelf?

De inrichting in huis is een in het oog springend uitvloeisel van jullie creativiteit. Over elk detail is nagedacht. Meubels, accessoires en kleuren zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd. En dan is het van het ene op het andere moment noodzakelijk om een traplift te laten monteren, om zo een gedwongen verhuizing te voorkomen. Gelukkig is het mogelijk om de traplift vrijwel geheel naar jullie wensen te laten samenstellen.

Verschillende modellen

Eerst is het zaak om, samen met de adviseur, het meest geschikte model traplift te kiezen. De vorm van de trap en de omgeving eromheen zijn in eerste instantie leidend. Er zijn trapliften die uitsluitend op een rechte trap kunnen worden geïnstalleerd, terwijl andere modellen uitermate geschikt zijn voor op een trap met bochten. In veel gevallen is het mogelijk om de traplift aan de binnenzijde te plaatsen, zodat de brede kant van de treden beloopbaar blijft. Waar de stoel wordt geparkeerd op het moment dat deze niet wordt gebruikt, is mede afhankelijk van de ruimte in de hal en op de overloop. Wanneer daar voldoende ruimte is, is het mogelijk om de stoel uit de loop te parkeren. Wel zo veilig voor wie lopend de trap gebruikt.

Persoonlijke wensen

Naast de praktische factoren die meewegen hebben jullie vanzelfsprekend een persoonlijk wensenlijstje. Als er dan toch een traplift moet komen, dan een traplift die past bij het interieur. Gelukkig bieden veel trapliftleveranciers de mogelijkheid om je wensen mee te laten nemen in het uiteindelijke ontwerp. De kleur van de stoelbekleding en de rail, het gedeelte waarover de stoel rijdt, bepaalt in grote mate de uitstraling van de traplift. Bij de meeste trapliften heb je een uitgebreide keuze uit materialen en kleuren. Matcht rode stoffen bekleding het best, of toch lederen bekleding in taupe? Crèmewit is één van de standaardkleuren waarin de rail wordt gecoat. Maar het is mogelijk om de rail in elke gewenste RAL-kleur op te leveren.