Traditie Carnaval: optochten en feesttent
Muziek, verkleden en vooral veel feesten. We hebben het natuurlijk over Carnaval. Het feest dat ooit is ontstaan in het zuiden van ons land. Er zit een hele geschiedenis achter. Heb jij ooit al verkleed meegelopen met een optocht?
Carnaval
Op de elfde dag van de elfde maand kiest iedere Carnavalsvereniging een prins voor het Carnavalsseizoen. Maar wat is Carnaval nou precies? Oorspronkelijk is het een katholiek feest dat van november loopt tot 40 dagen voor Pasen. Er zijn in deze periode regelmatig activiteiten die in het teken staan van het feest. Denk aan feestjes en gala-avonden. Het is een ideale uitlaatklep vóór de vastentijd. Carnaval staat bekend om het feest waarbij muziek, uitbundigheid, optochten en verkleedpartijen centraal staan. In het zuiden van ons land wordt Carnaval het meest gevierd, omdat het grootste deel mensen in Brabant en in Limburg een katholieke achtergrond hebben. Brabant staat bekend als de grootste carnavalsprovincie van Nederland.
De elfde van de elfde
Zowel in Limburg als in Brabant begint het Carnavalsseizoen op 11 november: de elfde van de elfde. Op deze dag wordt de Prins Carnaval officieel benoemd. De prins mag een extra persoon uitzoeken die naast hem staat, namelijk de adjudant. De week voor carnaval krijgt de prins de sleutel overhandigt van de burgermeester. Tot Aswoensdag is diegene de baas van de stad of plaats. Hij bedenkt de slogan van de carnavalsoptocht voor het jaar. Er worden Carnavalswagens gebouwd en de prins draagt een kostuum. Er hoort ook een Raad van 11 bij de prins. In sommige plaatsen krijgt de prins een nummer van de hoeveelste prins hij is dit jaar. Die nummering is altijd in Romeinse cijfers. Prinsen gebruiken al eeuwenlang Alaaf om elkaar te begroeten. Dit doen ze door de vingertoppen van de rechterhand naar de linkerslaap te brengen.
Hofhouding
Als prins ben je het middelpunt tijdens de carnavalsperiode. Hij is vooral bezig met hofhouding om de optocht zo goed mogelijk te laten verlopen. Het meeste werk geeft hij uit handen, maar hij is er wel nauw bij betrokken. De prins wordt tijdens zijn regeerperiode geholpen door verschillende hulpjes.
- De raad van elf, zij kunnen de prins raad geven over bepaalde zaken
- Prinses, dit is de vrouw van de prins en zij vormen samen het prinsenpaar
- Hofnar, deze persoon lijkt op een joker en is er om een prins te vermaken
- Een of meerdere adjudanten, eigenlijk de assistent van de prins
- Hofdames, eigenlijk de vrouwelijke variant van de adjudant en dus assistentes van de prins
Carnavalsoptocht en tentfeest
Tijdens Carnaval zijn er optochten met praalwagens. Dit is echt het hoogtepunt. Verenigingen die meedoen hebben allemaal weer een eigen thema. Uit elke plaats zie je je eigen Prins Carnaval op de wagen en verder zijn er mensen die verkleed meelopen. Dit zijn mensen die lid zijn van een Carnavalsvereniging. Tijdens deze optochten is er van alles te zien. Er is veel muziek, er zijn enorme praalwagens en je ziet veel verklede mensen. Sta er niet gek van te kijken als je ineens versieringen of snoep over je heen krijgt, want deze worden tijdens de optocht rondgegooid. Vaak is er aansluitend na een optocht nog een groot tentfeest. Mensen gaan verkleed feest vieren met elkaar. Je kunt zo gek gaan als jezelf wilt. Let the party begin!