Jouw gasfornuis goed schoonmaken doe je zo

Lifestyle door Zora

Koken is leuk, maar het goed schoon achter laten van het gasfornuis is wat minder. Heb jij jouw fornuis al in een tijdje geen grondige reiniging gegeven? Wij helpen je met een eenvoudig stappenplan en jouw gasfornuis is in no-time blinkend schoon!

Dit heb je nodig om het gasfornuis schoon te maken

 • Kleine kom
 • Schrobborstel
 • Microvezeldoeken
 • Afwasmiddel
 • Zuiveringszout

Meer op Instagram

Zo maak jij jouw gasfornuis schoon

 1. Laat de branders, pannendragers en kookplaat volledig afkoelen voordat je begint met het schoonmaken van het gasfornuis.
 2. Meng één eetlepel afwasmiddel per 1 liter heet water in een emmer of in de gootsteen. Roer met je handen om de zeep te verspreiden in het water.
 3. Verwijder de roosters van de kookplaat en dompel ze onder in het hete zeepwater. Laat ze minimaal 10 minuten weken. Terwijl ze weken, is het een goed moment om de rest van de kookplaat schoon te maken met hetzelfde zeepwater en een sponsje.
 4. Na het weken, gebruik een borstel om achtergebleven voedselresten los te maken. Spoel de roosters af met heet water en droog ze af met een microvezeldoek voordat je ze weer op de kookplaat plaatst.
 5. Zijn je roosters heel erg vies? Meng drie delen zuiveringszout met een deel water. Verdeel het over de roosters en laat het 20 minuten intrekken voordat je de roosters laat weken.
 6. Voor het schoonmaken van de branderdeksels, kan je ook baking soda gebruiken. Meng heet water met een grote schep baking soda en laat het 30 minuten weken.
 7. Haal de branders uit het water en maak ze schoon met staalwol of met een krasvrij sponsje. Spoel ze vervolgens af en maak ze droog.

Geniet van jouw schone fornuis!