Grootmoeders tips: de ultieme trucjes voor een blinkend huishouden

Life Hacks door Elsemieke

Baal jij ook altijd zo van het schoonmaken van je huis? Je woonplek is een plaats waar je veel tijd doorbrengt om lekkere gerechten te maken, te ontspannen, leuke dingen te doen en te slapen, maar helaas besteed je ook veel tijd aan het schoon maken. Gelukkig hebben wij de allerbeste grootmoeders tips om de boel weer te doen blinken.

Grootmoeders tips: de ultieme trucjes voor een blinkend huishouden

Het liefst wil je voor elke kleine vraag je moeder bellen. Maar je bent zelfstandig en wil haar niet belemmeren met jouw geringe kennis van het huishouden. Een kei worden in schoonmaken, maar kun je wel wat tips gebruiken? Dan hebben wij grootmoeders tips voor het schoonmaken van je huis voor je verzameld!

Azijn als schoonmaakmiddel

Azijn wordt gebruikt als ontkalkingsmiddel, maar het is geen goed idee om de strijkijzer met azijn te reinigen. De zuur kan de interne delen van de strijkijzer beschadigen en het apparaat kan zelfs stuk gaan. Gebruik in plaats van azijn, gedestilleerd water of een speciale ontkalker voor strijkijzers. Potten en pannen van ijzer, en ander keukengerei van dit materiaal, kan beter niet worden schoongemaakt met azijn omdat het de antiaanbaklaag kan aantasten. Gebruik liever heet water en zeep!

Zo bespaar je afwasmiddel

Heb jij ook steeds een paar pannen over die niet meer in de vaatwasser passen? Of heb je helemaal geen vaatwasser? Dan gebruik je vaak te veel afwasmiddel om de koekenpannen mee af te wassen. Onze tip: gebruik een beetje afwasmiddel gemengd met water in een spuitfles. Eén keer sprayen over je pan en je hebt genoeg afwasmiddel om de pan mee te reinigen! Deze tip is ook erg handig als je even snel een doekje met sop nodig hebt . Zo gaat je afwasmiddel ook nog een stuk langer mee en dat scheelt weer in de kosten.

Frisse geur in huis

Wil je een lekkere frisse geur in huis? Maak ‘m zelf! Doe 1/3 deel azijn, 1/3 deel wasverzachter en 1/3 deel water in een spuitflesje. Op deze manier heb je een goedkope verfrisser gemaakt waarmee je woonkamer weer lekker ruikt. De azijn neutraliseert vieze luchtjes en de wasverzachter zorgt voor een frisse geur.

Tennisballen in de wasmachine

Is je dekbed helemaal slap en dun geworden en wil je hem weer lekker vol hebben? Doe ‘m dan in de wasmachine met twee tennisballen. Op deze manier wordt het dekbek weer lekker dicht en vol. Het lawaai is wel te handelen voor een keertje, toch?

Weg met vieze geurtjes in de koelkast

Om vieze geurtjes uit je koelkast te jagen, kun je een schoteltje met koude koffie in je koelkast zetten. Dat werkt echt! Vraag het maar aan je (groot)moeder. Ook een droog theezakje zou moeten helpen om die penetrante geur in je koelkast die je soms hebt weg te halen. 

Een schone afzuigkap

Wil je je afzuigkap weer lekker laten glanzen? Onze grootmoeders tips komen dan wel van pas. Gebruik dan Glassex of babyolie op een stukje keukenrol. Even in laten trekken op je afzuigkap en voilá! Je hebt weer een frisse kap in je keuken zonder vetresten. 

Kaarsjes in zout

Vind jij het ook altijd zo gezellig om kaarsjes aan te steken ’s avonds? Wanneer je de kaarsen voor gebruik in zout water legt, druipen ze minder. Een andere tip is om ze 24 uur van te voren in de koelkast te leggen.

grootmoeders tips schoonmaken

Planten in aluminiumfolie

Staan je kamerplanten weer eens op te drogen of bruin te worden op de vensterbank omdat je steeds vergeet dat gordijn open te doen? Pak een stuk aluminiumfolie en plak deze op de vensterbank. Het licht wordt op deze manier weerkaatst, waardoor het ook bij je planten kan komen.

Vlekken verwijderaar

Heb je vlekken op je stoffen bank? Spuit er dan eens wat haarlak op en veeg het er meteen daarna weer af met een schone doek. De vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Spuitfles met azijn

Wil je die kalkaanslag op je douche of in je wasbak graag weg hebben? Gebruik dan azijn. Maak de azijn een beetje warm en doe het middeltje vervolgens in een spuitfles. Spuit het gedeelte dat je schoon wil hebben ermee in en laat het een kwartiertje intrekken. Daarna kun je de kalkaanslag verwijderen met een sponsje. 

Frisse geur waspoeder

Heb je het hele huis al gestofzuigd en wil je nog snel even de tegels in de badkamer stofzuigen? Zuig dan eerst wat waspoeder op met je stofzuiger. Vervolgens wordt de frisse geur overal verspreid! Hopelijk heb je iets aan deze grootmoeders tips gehad!

7 dingen die jij nooit met azijn moet schoonmaken