DIY: goedkoop en snel plantenvoeding maken

Hobby door Maj

Goede plantenvoeding zorgt ervoor dat je kamerplanten een boost krijgen. Zelf maken is makkelijker dan je denkt en waarschijnlijk heb je alles al in huis! Pas wel op dat je de planten niet te veel voeding geeft, want dit kan de wortels beschadigen. Ziet je plant eruit alsof die een oppepper kan gebruiken? Dan zijn dit 5 manieren om plantenvoeding goedkoop en snel zelf te maken. 

1. Eieren

Gooi het kookwater van je zondagochtend eitje zeker niet weg, er komt namelijk calcium (een geliefde stof onder de planten) vrij. Laat het kookwater afkoelen en giet bij je kamerplant. Ook de schillen van een biologisch ei dienen als goede verzorging, stamp de eierschillen fijn en gooi ze in de pot. Hiermee ga je zeker goed zorgen voor je plantjes!

2. Koffie

Koffie als plantenvoeding doet wonderen, doordat het rijk is aan magnesium en kalium. Wanneer je een kopje voor jezelf zet, kan je dus meteen een half kopje aan je groene vriendjes geven. Even laten afkoelen en het koffiedik is klaar om gebruikt te worden!

3. Thee

Thee bevat tannine, waardoor de groei van de planten wordt bevordert. Even verdunnen met water, wederom laten afkoelen en bij je kamerplant gieten. Een andere optie om plantenvoeding van thee te maken, is door de theebladeren uit het zakje te halen en in de potgrond te stoppen.

4. Groente- en fruit afval

Niet direct weggooien, want groente- en fruit afval kan dienen als plantenvoeding. Scheid het afval en giet er koken water overheen. Na een dag blijft er een aftreksel over wat perfect functioneert voor je planten. 

5. Kookwater groente en aardappels

Verder is het kookwater van aardappelen of groente ook geschikt als plantenvoeding. Zorg er dan wel voor dat het water afgekoeld en ongezouten is. Perfect dus om budgetproof je planten wat extra liefde te geven.