Maak een leuke macramé plantenhanger

Hobby door Maj

Macramé is een handwerktechniek waarbij meerdere draden aan elkaar worden vastgeknoopt. Deze knoop kan je toepassen om bijvoorbeeld een mooie plantenhanger te maken. Handig als je geen plek meer over hebt in huis of op je balkon en je toch je groene vriendjes wilt ophangen. Leuk en (als je de knoop doorhebt) ook vrij makkelijk te maken zonder veel benodigdheden. Wij laten je zien hoe je deze macramé plantenhanger zelf kan maken.

Wat heb je nodig?

  • 6 stukken touw van 1 meter of langer
  • Bloempot
  • Schaar

Opzoek naar iets meer uitdaging? Je kan ook werken met meerdere touwen, zodat je meer knopen moet leggen.  

Zo maak je de macramé plantenhanger

Alvast een tip voordat je start: maak de knopen niet te dicht bij elkaar, want dan kan het zijn dat je bloempot niet meer past. 

  1. Knoop alle 6 de touwen in het midden vast zodat er een lus ontstaat, dit wordt de bovenkant van de planthanger waar je de plant aan gaat ophangen. 
  2. De draden zijn nu dubbelgeslagen, waardoor je alle 12 de touwen in één tros hebt hangen. Verdeel daarna deze in 3 groepjes van 4 draden en knoop deze groepjes aan elkaar vast.
  3. Vervolgens pak je 2 draden van groep 1 en twee van groep 2. Knoop deze aan elkaar vast en doe dit bij alle touwen. Je ziet nu een netje ontstaan.
  4. Herhaal dit tot dat het net groot genoeg is voor de bloempot.
  5. Als laatste knoop je alles weer bij elkaar aan de onderkant, zodat de pot hierop kan gaan steunen. Als je het leuk vindt kan je een aantal touwen aan de onderkant overlaten voor een speels effect.
  6. Tijd om de macramé plantenhanger op te hangen en je huis helemaal op te fleuren!

Om het te verduidelijken is hieronder een filmpje te zien van de knopen die worden gelegd. Zij werken met meerdere touwen en in plaats van een lus hangen zij de plant op aan een ring van metaal. Zo kan je de macramé plantenhanger helemaal naar je eigen wensen maken.