5 tips om je keukenkastjes praktisch en georganiseerd in te delen

Wonen door Maj

Heb jij ook het probleem dat je niks meer kan terugvinden in je keukenkastjes? Frustrerend, maar op te lossen met een paar handige tips. Je kastjes weer op orde maken is een kwestie van overzicht maken en organiseren. Ook al is het alsof je nooit genoeg ruimte hebt, met een goede indeling kom je al heel ver. De hoogste tijd dus om je keuken eens grondig onder handen te nemen met deze tips.

1. Verdeel je keuken in zones

Als je de keuken onderverdeelt in zones, weet je waar je moet zijn als je spullen wilt pakken en terugleggen. Denk hierbij aan zones gericht op ontbijt, lunch, koffie, kruiden, voorraad, koken enzovoort. Daarna kan je alle spullen gaan onderverdelen en heb je een overzicht van wat je allemaal in huis hebt. Dit is ook het moment om uit te zoeken welke producten je vaak gebruikt en wat wellicht opgeruimd kan worden.

2. Bewaar in de keuken alleen spullen die je regelmatig gebruikt

Klinkt simpel, maar toch kom je in veel keukenkastjes nog spullen tegen die niet dagelijks of wekelijks worden gebruikt. Als je bijvoorbeeld maar twee keer per maand de airfryer gebruikt, is het handiger om deze een ander plekje te geven dan het aanrecht. Dit geldt ook voor de kruidenla die snel overvol zit, bewaar alleen kruiden die je vaak gebruikt en berg de rest op in de voorraadkast.

3. Bewaar het servies in lades of kasten die zich onder het aanrecht bevinden 

Een hele fijne tip dat veel zwaar tillen scheelt, zorg ervoor dat je servies in de lades of kasten onder het aanrecht opbergt. Stapel de borden op en sorteer ze op grootte, zo hoef je niet onnodig borden op te tillen. Glaswerk kan overigens wel goed in de bovenkasten worden neergezet. 

4. Bewaar de voorraad niet in de keukenkastjes

Het is handig als je ruimte te kort komt, om de voorraad ergens anders op te bergen dan in de keuken. Doe dit bijvoorbeeld in een voorraadkast of op een andere plek waar je veel ruimte over hebt in huis. Je kan de aangebroken pakken wel makkelijk in de keuken bewaren, omdat deze fijn zijn om binnen handbereik te hebben staan. Nog een pluspunt is dat je niet snel per ongeluk twee pakken van hetzelfde product open het staan.

5. Zet het keukengerei die je het vaakst gebruikt vooraan

Lijkt heel logisch, maar toch gaat het vaak fout. Zet de spullen die je het vaakst gebruikt vooraan in het keukenkastje, zodat je niet hoeft te rijken naar een product. Als je eerst alles aan de kant moet zetten voordat je bij een product kan, wordt het snel een rommeltje in je kastjes. Op deze manier is het net iets makkelijker en sneller.