Vlekken verwijderen uit je kleding? Een eitje met deze handige tips en tricks

Life Hacks door Maj

Help! Een vlek op je favoriete kledingstuk. De feestdagen zijn weer voorbij en we weten allemaal dat dit onder andere in het teken heeft gestaan van lekker eten en je mooiste kleding uit de kast halen. Niet altijd de beste combinatie en wie weet ben je de volgende dag wakker geworden met een gemorste rode wijn vlek of lippenstiftvlek. Welke.nl to the rescue, want wij zetten alle handige tips en tricks om vlekken uit je kleding te verwijderen op een rijtje. Uiteraard ook erg handig voor na de feestdagen en vergeet niet: geduld is een schone zaak.

1. Chocoladevlek

Oh oh, een chocoladevlek! No worries, want pak de koffiemelk (of volle melk) erbij. Dep een beetje koffiemelk op de chocoladevlek en spoel het uit met koud water. Was het kledingstuk daarna en je favoriete top is weer zo goed als nieuw.

2. Foundationvlek

Om een vloeibare foundationvlek te verwijderen heb je scheerschuim en een lepel nodig. Je leest het goed, want de bedoeling is om een beetje scheerschuim op de vlek te smeren en het erin te wrijven met de achterkant van een lepel. Gooi daarna je kledingstuk in de wasmachine en bye bye foundationvlek.

3. Rode wijnvlek

Sodawater is je redding bij deze vlek. Het enige wat je hoeft te doen is sodawater met een doekje op de vlek te deppen. Werkt dit niet? Probeer dan ook eens zout, dit absorbeert de rode kleur. 

4. Lippenstiftvlek

Voor deze vlek kan je haarlak gebruiken. Spray een klein beetje haarlak op de vlek en laat dit 15 minuten intrekken. Daarna kan je de lippenstift verwijderen met een warm en vochtig doekje. Even wassen in de wasmachine en je bent klaar!

5. Koffievlek

Het eerste wat je kan doen is zout strooien over de vlek en een paar minuten laten intrekken. Als dit niet werkt is azijn of sodawater de oplossing. Let op dat je azijn iets verdunt met water en daarna even in de wasmachine doet. De geur van azijn kan namelijk wat sterker zijn.

6. Vetvlek

Citroen is erg makkelijk voor het verwijderen van vetvlekken. Maak het kledingstuk nat en wrijf een partje citroen over de vlek. Spoel het daarna af en weg is je vlek. Ossengalzeep kan trouwens ook een hele goede redder zijn.

7. Deodorantvlek

Azijn is ook weer voor deze vlek handig, zeker op je boodschappenlijstje zetten dus. Meng 50% azijn en 50% water, vervolgens breng je dit aan op de vlek en laat je het tot maximaal 60 minuten intrekken. Spoel het kledingstuk daarna uit in de wasmachine en je vlek is weg.

8. Tomatensausvlek

Het kledingstuk in de zon hangen, mits het zomer is, werkt al heel goed doordat de vlek verbleekt. Verder kan je baking soda en waterstofperoxide mixen en op de vlek deppen. Laat dit 10 minuten intrekken en was het kledingstuk daarna uit. 

9. Mascaravlek

Ossengalzeep is hiervoor een hele goede, hiermee dep je de mascaravlek zo weg. Super handig als je toch iets bent uitgeschoten tijdens het opmaken.

10. Fruitvlek

Een vlek van rood fruit is makkelijk te verwijderen met, jawel, melk. Laat het een paar uurtjes trekken en uiteraard daarna even uitwassen. Et voilà, je kledingstuk is weer schoon.