DIY: zo kun jij zelf opberghangers maken van takken

Wonen door Mozhda

Heb je thuis opberghangers nodig? Dan hoef je niet naar de winkel! Je kunt na een boswandeling met een paar stevige takken thuiskomen. Dan kun je je eigen opberghangers maken. Het blaast een natuurlijke sfeer in je interieur. En laten we niet vergeten dat de takken superhandig zijn! Na het lezen van dit artikel kun jij van takken je eigen opberghangers maken.

Opberghangers maken? Dit heb je nodig:

  • Robuuste tak
  • Boormachine
  • Touw
  • Spijkers
  • Schroefhaakjes
  • Eventueel een snoeizaag

Wat je als eerst doet

Daar zit je dan, met al die takken opeen gestapeld. Voordat je aan deze DIY begint is het altijd belangrijk om de takken te drogen. Door het drogen gaan de takken niet snel rotten. Bovendien heb je er langer plezier van. Je kunt hout het beste in een open plek in je tuin drogen zodat de wind langs alle kanten door het hout blaast. Plaats het hout liever niet tegen een muur, tenzij het niet anders kan. Verder is het belangrijk om de garage te vermijden aangezien het hout hier nat en beschimmeld wordt.

Ook kun je de takken lakken om ze mooier te maken. Je kunt hout het beste lakken door eerst het stof te verwijderen en de stok te ontvetten met een aangepaste ontvetter of ammoniakwater. Reinig de takken met een ontvetter en schuurspons. Het is belangrijk om de takken eerst te schuren met schuurpapier om een egaal resultaat te krijgen. Breng een primer aan en breng vervolgens de lakverf aan. Breng twee lagen aan. Laat elke laag goed drogen en schuur telkens licht tussen de twee lagen.

Dit is hoe je het maakt

Oké, je takken zijn droog en je hebt ze gelakt. Wat nu?

Stap 1

Kies voor de takken die ongeveer 60 cm zijn of snijd de takken in dat formaat. Gebruik eventueel een snoeizaag.

Stap 2

Boor met de boormachine aan allebei de uiteindes van de tak een gaatje.

Stap 3

Pak een stuk touw. Haal het touw door de gaten aan de uiteindes van de tak.

Stap 4

Maak aan de onderkant van je tak een knoopje in het touw. Op deze manier schiet hij niet terug naar de geboorde gaten. Nu blijft het touw ook hangen!

Stap 5

Draai de schroefhaakjes in de tak. Hang het touw aan een schroef in de muur op.

Stap 6

Hang je leukste sieraden aan de opberghanger. Daar is hij dan: je nieuwe opberghanger!