Geen fan van oliebollen? Deze snacks zijn ook heel geschikt voor oud & nieuw

Food door Zora

Elk jaar hetzelfde liedje: oliebollen eten op oudejaarsavond. Ben jij eigenlijk helemaal geen fan van ze en maak jij liever een andere lekkernij klaar op oudejaarsavond? Dan hebben wij vier net zo vette, maar ook gezondere alternatieven voor oliebollen voor jou.

1. Appelbollen als alternatief voor oliebollen

Geen zin in een vette oliebol, maar liever iets gezonders? Ga dan voor een appelbol! Om ze te maken heb je bladerdeeg, appels, rozijnen en kaneel nodig.

  1. Verwijder het klokhuis, meng één eetlepel rozijnen met een beetje suiker en kaneel (per appelbol) en stop het in de appel.
  2. Strooi een beetje bloem op een snijplank en leg het bladerdeeg erop. Voeg ook een beetje bloem toe aan de bovenkant en rol het bladerdeeg uit zodat het wat groter wordt.
  3. Vouw het bladerdeeg dicht om de appel en draai het om. Verdeel een beetje melk of ei over de appel en een beetje suiker.
  4. Zodra jij alle appelbollen klaar hebt, leg je ze op een bakplaat met bakpapier en stop je ze ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven.

2. Wafels als vervanger voor oliebollen

Heb jij een wafelijzer in huis en een beetje vanille-extract? Maak dan overheerlijke wafels in plaats van oliebollen. Het bevat tot slot min of meer dezelfde ingrediënten plus één theelepel vanille-extract. Heb jij geen wafelijzer in bezit? Dan kan kan jij ook de tosti-ijzer gebruiken. Vergeet 'm niet eerst in te vetten met een beetje plantaardige olie of boter!

3. Churros als alternatief voor oliebollen

Jij hebt alle ingrediënten voor oliebollen in huis, maar je hebt geen trek in ze. Maak in plaats daarvan heerlijke Spaanse churros met chocolade volgens dit recept.

4. Chocolade kokosballen als vervanger voor oliebollen

Geen bollen dit jaar, maar ballen! Verras jouw geliefden met oud en nieuw door kokosballen klaar te maken. Gebruik een keukenmachine om 150 gram verse dadels te mengen met 2 eetlepels cacao, 20 milliliter kokosolie en 75 gram noten. Maak 10 balletjes met je handen en rol ze door geraspte kokos heen. Leg ze in de koelkast om op te stijven en voilà!