Gourmetten tijdens kerst? Zó krijg jij die geur je huis uit

Life Hacks door Zora

Gourmetten is razend populair tijdens de feestdagen, maar niet iedereen is er fan van. Dit komt waarschijnlijk door de gourmetlucht die vrijkomt en in jouw stulpje blijft hangen en zelfs in jouw kleding en gordijnen trekt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die jij kan doen tijdens en na het gourmetten om de geur te beperken. Ben jij van plan om deze kerst het gourmetstel uit de kast te trekken? Lees dan verder.

Waarom ruikt gourmetten zo?

Wat is de reden dat gourmetten zo erg ruikt? Omdat gourmetten eigenlijk net als koken is zonder afzuigkap. De vette lucht plakt zich aan alles vast en vooral aan textiel, daarom blijft de gourmetlucht zo lang in jouw stulpje hangen.

Geur beperken tijdens het gourmetten

Je kan na het gourmetten aan de slag om de geur te beperken, maar voorkomen is beter dan genezen. Er zijn een aantal dingen die jij al tijdens het gourmetten kan doen om de gourmetlucht te beperken. Zo kun jij alvast ventileren door de afzuigkap aan te zetten, door een raampje te openen en door eventuele ventilatieroosters open te zetten. Nog een tip om een extreme gourmetlucht te voorkomen, is door gebruik te maken van rijstolie, omdat het rookpunt van 255 graden ervoor zorgt dan er minder geur en rook vrijkomt tijdens het bereiden van het eten. Heb je geen rijstolie? Kies dan roomboter boven vloeibare bak en braad olie.

Geur verwijderen na het gourmetten

Wanneer iedereen is uitgegeten, kan jij de geur verwijderen met behulp van azijn. Dit kun je trouwens ook tijdens het gourmetten doen. Zet een pannetje met azijn en een beetje water op laag vuur en breng het langzaam aan de kook. De geur die vrijkomt verbloemd de gourmetlucht. Dit middeltje verdrijft namelijk geurtjes, of zelfs met citrusvruchten of laurierblaadjes! Een bakje azijn ergens neerzetten in huis, is ook een optie. Wist je dat koffie ook de geur kan camoufleren? Vraag aan je gasten of ze een lekker kopje koffie willen na het gourmetten.

Gourmetgeur verwijderen uit kleding en gordijnen

De gourmetgeur blijft niet alleen hangen in huis, ook in kleding en gordijnen. Verwijder van tevoren de gordijnen om te voorkomen dat ze gaan stinken of was ze na het gourmetten met een beetje baking soda. Laat de gordijnen inweken in een bak met zuiveringszout en stop ze daarna in de wasmachine. Je kan hetzelfde doen met jouw naar gourmet stinkende kleren!

Beeld: Photo by Євгенія Височина on Unsplash