6 alcoholische winterdrankjes die je een keer geprobeerd moet hebben
Of je nou een drankje zoekt voor het kerstdiner of juist voor de nieuwjaarsborrel. Een winters drankje slaan we niet over! Met de volgende recepten zet jij de lekkerste alcoholische drankjes op tafel. Cheers!
1. X-mas snowball cocktail
Zoals de naam al zegt is dit een echte feestelijke cocktail voor kerst! Hij is ook nog eens heel makkelijk te makkelijk.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 200 milliliter vanillejenever
- 60 milliliter sinaasappellikeur
- 100 milliliter gecondenseerde melk (uit blik)
- 8 druppels vanille-essence
- 2 glazen ijsschilfers
- 200 milliliter slagroom (opgeklopt en gezoet)
- 4 kaneelstokjes
Bereiding
- In een cocktailshaker doe je de vanillejenever, sinaasappellikeur, gecondenseerde melk en de vanille-essence. Samen met wat ijs schud je dit in 10 seconden door elkaar.
- Om het drankje af te maken, giet je de cocktail in mooie glazen. Wat slagroom, kaneelpoeder en kaneelstokje erbij. Je X-mass cocktail is helemaal ready!
2. Cocktail met amaretto
Een echte kerstcocktail met Amaretto. Klinkt goed toch? Het gaat hierbij om een combinatie van Amaretto, cranberrysap en limoen. Wat decoratie erbij en je hebt een heel chic drankje om te serveren.
Wat heb je nodig?
- Disaronno Amaretto
- Cranberrysap
- Spa rood (of ander bruisend water)
- Limoen
- Limoensap (flesje)
- Suiker
- IJsklontjes
- Water
- Cocktailshaker
- Cocktailglazen
- Snijplank
- Mes
- Bakje
- Bord
Bereiding
Opmaken glas:
- We beginnen met het opmaken van de glazen. De spa rood en cranberrysap moeten goed koud zijn. Je begint daarna met het maken van het suikerrandje op de glazen. Dip het bovenste randje van de cocktailglazen in een kom met water. Draai vervolgens het randje voorzichtig door een kom met suiker. Je suikerrandje is helemaal af.
- We gaan nu door met de limoen. Zorg dat je de limoen in dikke partjes hebt gesneden, zodat ze niet van het randje van het glas vallen. Bevestig de partjes aan het glas voor een leuke touch.
Cocktail shaken:
- In een cocktailshaker stop je ijsklontjes, 1 deel Amaretto, 1,5 deel cranberrysap en 1,5 deel spa rood. De hoeveelheden maken niet veel uit, als de verhoudingen maar kloppen. Vervolgens schenk je een flinke scheut limoensap in de cocktailshaker. Shaken maar!
- Tussendoor proef je even of je het drankje lekker op smaak vindt. Zodra je hem te zoet vindt, voeg je nog wat extra limoensap toe. Als je het juist te sterk vindt, dan voeg je wat Spa rood toe en als je hem te zuur vindt dan voeg je Amaretto of cranberrysap toe.
- Het drankje is nu klaar om geserveerd te worden in de glazen! Je voegt hier verder geen ijsblokjes aan toe.
3. Baileys (Irish cream)
Ben jij ook zo dol op Baileys? Dan moet jij deze zelfgemaakte Irish cream echt proberen. Je hebt tegenwoordig niet alleen meer de gewone Baileys, maar ook in te gekke andere smaken als chocolade en tiramisu. Hoe leuk is het om een zelfgemaakte variant te maken? In nog geen 2 minuten heb jij een heerlijk glaasje klaar staan.
Wat heb je nodig?
- 200 milliliter zachte (Ierse) Whisky
- 1 blik Gecondenseerde melk
- 200 milliliter houdbare Slagroom
- 2 eetlepels chocoladesaus of siroop
- 1 zakje koffiepoeder
Bereiding
- In een keukenmachine of blender doe je alle ingrediënten. Mix deze goed door elkaar tot er een glad mengsel ontstaat. Proef tussendoor of je de smaak van het drankje sterk vindt of niet, want anders kun je nog wat extra whisky toevoegen.
- Om de drank goed te bewaren kun je hem in een schone (gesteriliseerde) fles schenken. De fles krijg je goed schoon door hem een paar minuten in een kokende pan met water te leggen.
- Je drankje is nu klaar om geserveerd te worden! Maak het af door de Baileys in een leuk whisky glas te schenken met wat slagroom erbovenop en als laatst wat chocoladesaus. Bewaar je Baileys in de koelkast en hij blijft dan nog minstens twee maanden goed.
4. Hendrick’s French 75
Tijdens de feestdagen zit je met een Champagnecocktail nooit verkeerd. Maak nu deze Hendrick’s French 75 in een paar stappen. Feestelijk en ook nog eens extra lekker!
Wat heb je nodig?
- 30 milliliter Hendrick’s gin
- 10 milliliter suikersiroop
- 10 milliliter citroensap
- 90 milliliter champagne
- Cocktailglazen
- Schijfjes citroen
Bereiding
- Giet de Hendrick’s gin en het citroensap in een cocktailshaker. Voeg daarna de ijsblokjes toe en shaken maar. Dit mag extra krachtig.
- Dit mengsel giet je over in een cocktailglas en dit vul je aan met wat champagne. Het drankje is klaar! Makkelijk toch?
5. Fiero punch
Tijdens de feestdagen kan dit drankje niet ontbreken. Een punch is ideaal voor grote groepen en je hebt het zo gemaakt.
Wat heb je nodig?
- 75 centiliter Martini Fiero
- 50 centiliter veenbessensap
- 25 centiliter crème de cassis
- Sinaasappelschijfjes
- Citroenschijfjes
- Appelschijfjes
- Afzonderlijke kan
- Bowl
- IJsblokjes
- Stukjes fruit
Wat heb je nodig?
- De Martini Fiero, het veenbessensap, ginger beer en crème de cassis meng je door elkaar in een afzonderlijke kan.
- Vul een grote bowl met ijs en voeg de stukjes fruit toe. Vervolgens giet je de drankenmix erin en roer je dit goed door elkaar. Serveren maar!
6. Jillz red met fruit
Je kent vast de flesjes appelcider van Jillz wel. Naast de appel smaak hebben ze ook een variant met kers en framboos, namelijk Jillz red. Het handige aan dit drankje is dat ze er ook in 0% zijn, dus kun je samen met je kids zo’n lekkere cocktail drinken. Om het af te maken schenk je de flesjes Jillz in een karaf met wat fruit en ijsklontjes. Een cocktailglas erbij en een vrolijk rietje en jouw drankje is helemaal compleet!
Alle benodigdheden op een rijtje:
- Jillz red flesjes
- Fruit (rood)
- IJsklontjes
- Cocktailglazen
- Rietjes