Doucheputje verstopt? Zó kun je dat oplossen

Life Hacks door Zora

Loopt het water heel langzaam weg terwijl je aan het douchen bent? Dan is het tijd om jouw doucheputje te ontstoppen. Haren, pluisjes en zeepresten zijn waarschijnlijk de boosdoeners en zo los jij het op.

1. Verstopping verwijderen met de hand

Het eerste wat je kan proberen wanneer jouw doucheputje verstopt is, is om de verstopping met de hand te verwijderen. Trek een paar schoonmaakhandschoenen aan en trek alle verstopte haren en andere viezigheden uit het putje. Je kan hiervoor ook een kledinghanger gebruiken, maar dit kan jouw afvoer beschadigen. Deze methode verhelpt het probleem wanneer de verstopping zichtbaar is aan de oppervlakte en het makkelijk bereikbaar is.

2. Gebruik een ontstoppingsveer

Een ontstoppingsveer is een intrekbaar, flexibel gereedschap die je bij bouwmarkten (en online) kan kopen. Rol de ontstoppingsveer helemaal uit en haal alle hobbels en vouwen uit de veer en duw vervolgens het uiteinde van de trekveer in de afvoer. Draai en trek om de blokkade los te maken. Trek het gereedschap voorzichtig uit de afvoer en de verstopping is hopelijk verholpen. Tip! Houd tijdens dit klusje een oude handdoek bij de hand.

3. Ontstoppen met kokend water

Als er geen zichtbare obstakels zijn die de afvoer blokkeren, en het niet gelukt is met een ontstoppingsveer, dan kan kokend water aanslag zoals zeepresten oplossen. Herhaal het proces twee of drie keer.

4. Ontstop met een (natuurlijke) ontstopper

Maak zelf ontstoppingsmiddel door 1 kopje gedestilleerde witte azijn te mengen met 1 kopje zuiveringszout. Giet eerst kokend water door de afvoer en gebruik dan het mengsel. Wacht 15 minuten en spoel opnieuw kokend water door de afvoer.

5. Schakel een loodgieter in

Hebben bovenstaande tips niet geholpen? Dan is het tijd om een loodgieter in te schakelen.