Dit zijn de vijf huishoudelijke apparaten die het meeste energie verbruiken

Life Hacks door Zora

De meesten van ons zijn op de hoogte van de hoge energierekeningen en zijn daarom op zoek naar manieren om te besparen. Wij helpen je een handje door jou inzicht te geven in de vijf huishoudelijke apparaten die het meeste energie verbruiken en hoe jij zuiniger met ze om kan gaan.

1. De koelkast

De koelkast is het apparaat in huishoudens dat het meeste energie verbruikt omdat het 24 uur per dag, 365 dagen per jaar aan staat. Als je kijkt naar je jaarlijkse energierekening, dan is de koelkast verantwoordelijk voor een groot percentage. Kies voor een koelkast in de klasse A+++ (de meest energiezuinige) en je kunt tot wel 25% energie besparen. Als jij jouw koelkast kan instellen, probeer hem dan vroeg in de ochtend uit te doen voor een uur of twee. Het blijft koud genoeg en jij spaart een beetje extra. Leuk feitje: een volle koelkast is zuiniger!

2. De televisie

In sommige huishoudens staat de televisie onnodig op de achtergrond aan en staat de televisie op nummer twee in dit lijstje. Om energie te besparen, is het genoeg om 'm volledig uit te zetten wanneer we niet TV aan het kijken zijn. Dus niet in standy by modus, maar met de stekker uit het stopcontact. Dit geldt trouwens voor alle apparaten! Geen zin om dit altijd te doen? Er zijn speciale stekkerdozen met schakelaar. Tip! Is jouw huidige TV aan vervanging toe? Een LED televisie verbruikt het minst.

3. De wasmachine

De wasmachine verbruikt niet alleen veel energie, maar ook veel water. We schreven eerder over welk wasprogramma het minst zuinig is en hoe jij geld kan besparen door slimmer te wassen.

4. De oven

De oven wordt veel gebruikt in huishoudens, vooral tijdens de feestdagen die er aan zitten te komen, en staat op nummer vier. Bespaar energie door de oven goed schoon te houden, hem niet te openen tijdens het koken en door de oven eerder uit te zetten en gebruik te maken van de restwarmte.

5. De computer

Nu dat we meer thuiswerken, zitten we vaker achter de computer. We kunnen een beetje energie besparen door efficiënter om te gaan met het apparaat zelf: dim de schermverlichting, vermijd bewegende screensavers, schakel randapparatuur uit (printer, scanner, luidsprekers, enz.) en stel je PC, laptop of tablet in op spaarmodus.