Tijgerbalsem: wat het is en hoe jij het kan gebruiken

Beauty & Mode door Zora

Heb jij weleens van tijgerbalsem gehoord? Waarschijnlijk ken je het van je moeder of zelfs van je oma. Het is namelijk een natuurlijke remedie die al een lange tijd bestaat. Wij vertellen je wat het is, wat voor soorten er zijn en hoe jij het kan gebruiken.

Wat is tijgerbalsem?

Tijgerbalsem is een middel dat zijn oorsprong vindt in de traditionele Chinese geneeskunde. Het is een zalf die gemaakt is van plantenextracten en de naam 'tijgerbalsem' heeft gekregen vanwege het imago van de tijger: krachtig en vitaal. De belangrijkste ingrediënten zijn afgeleid van plantenextracten en minerale oliën die afgeleid zijn van aardolie. Het is een balsem die bedoeld is voor uitwendig gebruik, het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en het verlicht gewrichts- en spierpijn. De opvallendste ingrediënten zijn kamfer en menthol, deze veroorzaken irritatie en roodhuid als gevolg van een verhoogde bloedstroom en zouden de pijn moeten verlichten. Naast deze ingrediënten bevat tijgerbalsem andere essentiële oliën.

Hoe tijgerbalsem wordt gebruikt

Het verlichten van spier- en gewrichtspijn, is waar tijgerbalsem voornamelijk voor wordt gebruikt. Daarnaast wordt het ook toegepast bij congestie en hoofdpijn, dankzij de pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen. Tijgerbalsem is geen geneesmiddel, het lost de oorzaak niet op, maar het verlicht dus wel de pijn.

Verschillende soorten tijgerbalsem

Er bestaan twee verschillende soorten tijgerbalsem. Die witte variant is de meest bekende, en daarnaast bestaat er ook een rode variant. Het verschil tussen de twee is dat de rode balsem meer kruidnagelolie en menthol bevat. De witte tijgerbalsem wordt gebruikt om spanningshoofdpijn te verlichten, terwijl de rode tijgerbalsem meer wordt aanbevolen voor pijnlijke spieren.