Krimpflatie: de kunst van het verkopen van minder voor dezelfde prijs

Lifestyle door Zora

Alles wordt duurder en we proberen bewuster te sparen, beter met ons energie om te gaan en slimmer boodschappen te doen. Helaas maken bedrijven het ons niet makkelijker om onze uitgaven in de gaten te houden, want ze passen namelijk een slimme tactiek toe: krimpflatie. Wat dat betekent, leggen wij aan je uit!

Krimpflatie uitgelegd

Om de term 'krimpflatie 'uit te kunnen leggen, beginnen we met het definiëren van de term 'inflatie'. Inflatie houdt in dat goederen en diensten algemeen in prijs stijgen en dat na verloop van tijd de munt minder waard wordt. Krimpflatie is een manier om inflatie te verbergen. Het betekent dat de prijzen van producten niet worden aangepast, maar de hoeveelheden, porties en groottes wel.

Inflatie valt minder op

Duizenden producten lijken op deze manier niet in prijs te zijn gestegen, maar helaas is niets minder waar. Omdat het niet om vele hoeveelheden gaat, valt het niet zo op. Het is nog nooit makkelijker geweest om de prijsverhoging van ons boodschappen karretje te verbergen. Het is een legale tactiek, zolang de verpakking de aangepaste hoeveelheid of gewicht duidelijk aangeeft.

Meldpunt Eerlijk is eerlijk

De consumentenbond heeft het meldpunt 'Eerlijk is eerlijk' geopend zodat consumenten dit soort misbruik kunnen melden. Heb jij al een product gespot dat ineens een kleinere verpakking heeft voor dezelfde prijs?