Spaar makkelijker geld met deze 3 trucs

Lifestyle door Zora

Ben jij een big spender en wil je graag meer geld sparen elke maand, maar weet je niet hoe jij het aan kan pakken? Dan ben je hier op de juiste plek! Wij leggen drie trucs aan je uit waarmee jij het jezelf makkelijker maakt.

1. De enveloptechniek

Door altijd jouw pinpas te gebruiken wanneer je betaalt, is het makkelijk om de hoeveelheid geld die jij spendeert uit het oog te verliezen. Een goed alternatief is het pinnen van een bepaald bedrag aan contant geld en het over een aantal enveloppen verdelen. Je kunt het gelddoel op de enveloppen schrijven (boodschappen, kleding) of een bepaalde periode opschrijven (week 1, week 2 ...). Deze truc helpt jou om erachter te komen hoeveel jij spendeert en om te ontdekken waar het naar toe gaat.

2. Gebruik de 50/30/20-methode

Deze methode houdt in dat jij 50% van jouw salaris reserveert voor het huishouden (rekeningen betalen, boodschappen, schulden afbetalen), 30% voor plezier (uit eten gaan, vrije tijd) en 20% voor jouw toekomstige zelf (geld sparen en het alleen uitgeven in geval van nood of om te investeren).

De percentages kun jij aanpassen aan jouw eigen situatie. Het belangrijkste van deze methode is dat je consistent bent en dat jij jezelf motiveert om te sparen voor jouw toekomstige zelf.

3. Experimenteer met de 30 dagen regel

De 30 dagen regel is heel eenvoudig. Wanneer je iets wil aanschaffen wat veel geld kost en niet strikt noodzakelijk is om te overleven, wacht dan 30 dagen en vraag jezelf opnieuw af of je het nodig hebt. Na die tijd zullen de verlangens om het aan te schaffen waarschijnlijk verzwakken of zelfs verdwijnen.

Succes met geld besparen!