Zelf pepernoten maken? Zó doe je dat
Hoewel Halloween nog voor de deur staat, liggen de schappen alweer vol met pepernoten. En dat vinden we helemaal niet erg, want we zijn er dol op. Nou is het natuurlijk nog lekkerder om ze gewoon zelf te maken. Hoe je dat doet leggen wij je hier uit.
Zelfgemaakte pepernoten
Hoewel ze bij de meeste mensen bekend staan als pepernoten, hebben we het eigenlijk over kruidnoten. Pepernoten zijn namelijk lichter, hebben een andere vorm en worden gemaakt van anijs. Kruidnoten zijn de ronde, naar speculaas smakende snacks die de pieten van de Sint altijd rondstrooien en waar iedereen zo gek op is. Deze zijn heel makkelijk zelf te maken. Ben je er klaar voor?
Ingrediënten
- 150 gram ongezouten boter
- 125 gram donkere basterdsuiker
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- ½ theelepel zout
- 4 eetlepels melk
Bereidingswijze kruidnoten
- Verwarm de oven alvast voor op 160 graden. Ondertussen kneed je de boter, suiker, speculaaskruiden, bakmeel en het zout goed door elkaar. Voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe en maak er een soepel deeg van.
- Snijd het deeg nu in 4 stukken en maak hier 4 lange rollen van. Zorg ervoor dat ze ongeveer 1 centimeter dik zijn.
- Snijd de rolletjes nu in stukjes van ongeveer 1 centimeter en rol deze tot balletjes. Leg deze op een bakplaat en druk ze een beetje plat.
- Bak de pepernoten nu in zo’n 15 minuten gaar in een voorverwarmde oven.
- Even laten afkoelen en je kan genieten van je zelfgemaakte pepernoten.