5 tips om je tuin voor te bereiden op de koude maanden
We moeten er misschien nog niet aan denken, maar de winter komt sneller dan je denkt. En voordat je straks in de regen je tuin winterklaar staat te maken, kan je maar beter vast beginnen. Maar wat moet er dan eigenlijk allemaal gebeuren? De redactie van Welke zet het voor je op een rijtje.
1. Herfstbladeren verwijderen
Nu het kouder wordt laten de bomen hun blad weer vallen. Grote kans dat deze ook bij jou in de tuin terechtkomen. Heb je gras liggen in de tuin? Haal ze daar dan weg. Anders heb je kans dat je gras verkleurt. Op andere plekken kan je ze gerust laten liggen. Denk aan borders of vorstgevoelige planten. De herfstbladeren beschermen ze niet alleen, maar brengen ook nieuwe voedingsstoffen in de bodem.
2. Snoeien
Voor veel planten geldt dat snoeien in het najaar nieuwe scheuten stimuleert. Heb jij planten die gesnoeid moeten worden? Doe dit dan in oktober. Zorg er in ieder geval voor dat je klaar bent voordat het begint met vriezen.
3. Planten inpakken
Hoewel er genoeg winterharde planten zijn, kunnen lang niet alle planten tegen de kou. Vooral tropische planten hebben een hekel aan vrieskou. Om deze de winter door te laten komen kan je ze inpakken. Op deze manier bescherm je ze tegen de kou en kan je er in het voorjaar weer volop van genieten.
4. Gras maaien
We hadden het net al even over het vrij maken van het gras van de herfstbladeren, maar dan ben je er nog niet. Gras stopt met groeien rond de 6 graden. Dat betekent dat je tot best laat in het jaar nog met een grasmaaier in je hand kan staan. Houd het weer dus goed in de gaten en zorg dat je het de laatste keer niet te kort maait. Op deze manier kan het gras zich beter beschermen tegen de kou.
5. Je terras winterklaar maken
Heb je een terras van hout? Reinig deze dan voor de winter begint en geef hem ook een extra beschermlaag. Heb jij tegels in de tuin liggen? Dan is de kans groot dat je last krijgt van algen wanneer het echt koud wordt. Wil je dit voorkomen? Zorg dan bij de aanleg van een terras dat er voldoende water naar een groenzone kan lopen. Dit scheelt je zeker één schoonmaakbeurt per jaar.