Je tuin voorbereiden op de herfst: waar moet je aan denken

Wonen door Zora

De herfst is niet ver weg en dit houdt in dat het de hoogste tijd is om jouw tuin klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Jouw tuin heeft in de zomer veel zon en droogte moeten verduren waardoor het nu tijd is om het extra goed te hydrateren. Daarnaast hebben jouw planten en struiken vol in de bloei gestaan en is het nu ook het juiste moment om het opnieuw vorm te geven. Wij leggen in details aan je uit hoe jij jouw tuin herfstklaar kan maken.

Water geven

In de zomer worden tuingronden droog en dor en daarom is het belangrijk om het voor het aankomend seizoen water te geven, te hydrateren en het vocht te herstellen tot in de diepste lagen. De meeste planten beginnen in de herfst hun rustperiode, daarom is het van belang om de frequentie van de beregening langzaam te verminderen. Afhankelijk van hoeveel het regent, hoef jij je hier helemaal geen zorgen over te maken. Het is in deze periode beter om veel water te geven in één keer, in plaats van het continu te bevochtigen met een druppelsysteem. In de herfst is de zon minder intens en worden de temperaturen lager en houdt de grond langer het water vast. De wortels worden bevorderd omdat ze meer water en voedingsstoffen kunnen opnemen.

Snoeien

Snoei jouw tuin voor de herfst zodat jouw planten gezonder en mooier worden en sneller gaan groeien. Doe dit niet te intensief omdat er dan nieuwe knoppen en stengels verschijnen die niet bestand zijn tegen vorst.

Maak van de gelegenheid gebruik om ook takken van bomen en planten te verwijderen die in een slechte staat verkeren. Verwijder eventueel extra takken om ze een mooiere vorm te geven. Na het snoeien is het belangrijk om de bodem rondom planten en stuiken te mulchen.

In de herfst kun je het gras iets langer laten groeien en langer wachten tussen maaibeurten om het rust te geven.

Voor de laatste keer bemesten

De herfst is een periode van rust voor de meeste planten, daarom is het belangrijk dat je in oktober voor de laatste keer bemest met mest dat een langzame afgifte heeft. Het beste wat je kunt gebruiken is organische mest dat gemaakt is van dierlijke of plantaardige grondstoffen.

Jouw tuin is nu herfstklaar!