Dit is het verschil tussen direct en indirect zonlicht voor huisplanten

Wonen door Zora

Ben je nog een beginneling wanneer het aankomt op het verzorgen van jouw planten en zijn alle tips welkom? Bij Welke.nl ben je op het goede adres en deze keer leggen we aan je uit wat het verschil is tussen direct en indirect zonlicht, zodat jij weet waar jij jouw planten het beste neer kan zetten.

Planten die direct versus indirect zonlicht nodig hebben

Het belangrijkste onderdeel van het fotosyntheseproces is het krijgen van licht. Planten kunnen zonder licht niet bloeien en elke plant heeft behoefte aan een bepaalde hoeveelheid. Wanneer het licht op de planten schijnt, krijgen de planten direct zonlicht. Het komt meestal van een raam dat gericht staat op het westen of het zuiden. Het ongefilterde licht kan voor sommige planten te hard zijn. Voor planten die van nature veel zonlicht krijgen, zoals cactussen, zijn het de ideale omstandigheden.

Een plant krijgt indirect zonlicht wanneer het in de schaduw staat in een kamer die fel licht ontvangt. Als een plant achter een andere wordt geplaatst, krijgt het ook indirect zonlicht. Meestal is het indirect wanneer de kamerplant ergens binnen staat.

Is zonlicht via het raam direct of indirect zonlicht?

Zonlicht via het raam wordt meestal beschouwd als indirect omdat het licht door het raam wordt gefilterd en minder intens is. Dit ligt echter aan het raam, wanneer deze op het westen is gericht en er geen obstakels tussen staan kan het worden beschouwd als direct zonlicht.

Zonlicht van het westen versus het oosten

Ramen die gericht staan op het westen krijgen een andere hoeveelheid zonlicht dan degene die gericht zijn op het oosten:

Ramen op het westen: 's middags veel licht, behoorlijk helder en heet

Ramen op het oosten: veel zonlicht in de ochtenduren, matig en zwak

Laat je leiden door hun behoeften wanneer je beslist waar jij jouw prachtige planten neerzet!